‘Doorbouwgarantie kan geen dag meer wachten’

11 oktober 2023

Stemming over DoorBouwGarantie in Tweede Kamer

Op dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over een motie om alsnog een doorbouwgarantie in te voeren voor woningbouwprojecten. Met deze garantie kunnen projectontwikkelaars sneller beginnen met bouwen, zelfs als de woningen nog niet verkocht zijn. Het doel is om de nieuwbouw van woningen weer op gang te krijgen, aangezien huizenkopers door de gestegen rente momenteel terughoudend zijn.

Dieptepunt in verkopenMiljoeneninjectie van de overheid moet de woningbouw in Nederland op gang houden

De nieuwbouwverkopen bereikten in het tweede kwartaal een historisch dieptepunt, met slechts 3300 verkochte nieuwbouwwoningen, ondanks het grote woningtekort. Het wetsvoorstel voor betaalbare huur, dat huren aan banden legt, wordt gezien als een factor in de terughoudendheid van beleggers.

De noodzaak van DoorBouwGarantie

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie benadrukt dat de doorbouwgarantie niet kan wachten. De vrees is dat door de achterblijvende verkopen meer bouwprojecten zullen stilvallen en het woningtekort verder zal toenemen. Met de garantie kunnen ontwikkelaars eerder beginnen met bouwen, zelfs voordat 70% van de woningen is verkocht.

Financiële dekking en overheidsafweging

Eerder was minister Hugo de Jonge terughoudend vanwege de vermeende risico’s en tijdsinvestering van het opzetten van een garantieregeling. Initiatiefnemers ChristenUnie en GroenLinks-PvdA hebben nu dekking voor de motie opgenomen, met €600 mln uit een ander goedgekeurd pakket. De huidige minister van Financiën, Sigrid Kaag, staat echter niet te popelen om een nieuwe garantie voor commerciële bedrijven in te voeren en wil wachten op de resultaten van een bredere ambtelijke studie naar manieren waarop de overheid woningbouw kan stimuleren, die volgend voorjaar wordt verwacht.

Bron: fd.nl