Dochter VolkerWessels moet per direct werk aan hoofdkantoor ABN Amro neerleggen

30 oktober 2023

Contractuele geschillen

De rechter heeft besloten dat G&S Vastgoed, een dochteronderneming van VolkerWessels, de werkzaamheden aan de herontwikkeling van het ABN Amro-hoofdkantoor onmiddellijk moet staken. Dit besluit volgt na een rechtszaak aangespannen door Victory Group, de eigenaar van het pand aan de Zuidas, die beweerde dat G&S slecht management toepaste en ervaren personeel verloor. Dit leidde tot een ‘onhoudbare situatie’ in hun samenwerking.

Kritiek op de gemeente AmsterdamWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Eerder had G&S-directeur Dennis van de Ven in Het Parool kritiek geuit op de gemeente Amsterdam vanwege de ‘wildgroei aan bouweisen’ die de stad oplegde aan projectontwikkelaars. Dit droeg bij aan het geschil.

Rechterlijke uitspraak

Hoewel de rechter Victory gelijk gaf, vond hij de verwijten van Victory aan het adres van G&S te algemeen en onvoldoende onderbouwd. Desalniettemin moet G&S het werk staken vanwege het contractuele recht van Victory om de overeenkomst zonder aanleiding op te zeggen.

Vertraging van het prestigieuze project

Het vastgoedproject aan de Zuidas heeft door het geschil met G&S Vastgoed anderhalf jaar vertraging opgelopen. Victory heeft het pand in 2021 voor €765 miljoen gekocht en wil het omvormen tot een complex met woningen en kantoren. ABN Amro zal voor die tijd naar Amsterdam-Zuidoost verhuizen.

Contractuele afspraken

Het contract tussen Victory en G&S Vastgoed geeft Victory aanzienlijke beslissingsbevoegdheid en het recht om de overeenkomst zonder aanleiding te beëindigen. Hierdoor is G&S Vastgoed verplicht het werk neer te leggen.

Bron: fd.nl