DNB: familielening voor aankoop huis kan prijzen opdrijven

11 december 2023

Belastingvoordeel drijft huizenprijzen op

Onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen dat het afsluiten van een lening bij familie, naast een bankhypotheek, leidt tot belastingvoordelen en mogelijk hogere huizenprijzen. Ongeveer een zesde van de huishoudens met een hypotheek maakte in 2020 gebruik van deze extra familie lening, wat volgens DNB bijdraagt aan ongewenste pieken en dalen op de woningmarkt.

Omvang van familieleningen verbazend hoogDNB Starters kunnen iets meer op de Nederlandse woningmarkt

Uit een DNB-onderzoek, gepresenteerd in het economenvakblad ESB, blijkt dat ongeveer 645.000 huishoudens in 2020 een zogeheten privéhypotheek hadden. Het totale bedrag aan familiehypotheken bedroeg destijds €70 miljard, wat ongeveer een tiende van de totale Nederlandse hypotheekschuld uitmaakte. Deze omvang van familieleningen draagt bij aan meer ongelijkheid op de woningmarkt.

Familiehypotheek populairder dan verwacht

In 2020 werd er voor €1,2 miljard aan familiehypotheken afgesloten, zelfs meer dan de €700 miljoen die werd geschonken via de jubelton, een belastingvrije schenking voor de eigen woning. DNB benadrukt de belastingvoordelen van deze leningen, waarbij ouders rente belastingvrij kunnen terug schenken aan hun kinderen, wat effectief leidt tot (deels) renteloze leningen.

Risico’s en onbedoelde voordelen

DNB-onderzoekers waarschuwen voor mogelijke risico’s, zoals het opdrijven van huizenprijzen en ondoelmatige belastingvoordelen. Bijna een vijfde van de huishoudens met een familiehypotheek heeft hogere woonlasten dan de door Nibud vastgestelde norm. Ook kan deze lening, die in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, een onbedoeld fiscaal voordeel opleveren, vooral voor hogere inkomens.

Bron: fd.nl