Dens: duurzaam succes op de bouwplaats met mierenzuur

8 januari 2024

Groei in tijden van stikstofcrisis

Het jaar 2023 markeerde mijlpalen voor Dens, een start-up die schone aggregaten en batterijen produceert, aangedreven door hydrozine of mierenzuur. De stikstofcrisis dwong de bouwsector emissieloos te bouwen, en Dens zag de vraag naar schone apparatuur stijgen. De start-up, geleid door CEO Max Aerts, moest creatieve oplossingen vinden, zoals het gebruik van een grote tent voor productie.

Verhuizing naar ex-Locatie van LightyearEr rust vaak een vloek op mega bouwprojecten

De implosie van zonneautobouwer Lightyear, die failliet ging, bleek een zegen voor Dens. In mei kon Dens verhuizen naar het voormalige pand van Lightyear, een ruime productielocatie die beter geschikt was voor hun groeiende activiteiten. Hier begon de massaproductie van schone aggregaten en accu’s.

Unieke technologie met mierenzuur

Dens onderscheidt zich door een unieke technologie waarbij mierenzuur wordt omgezet in groene waterstof, die vervolgens in brandstofcellen elektriciteit genereert. Ondanks verlies van energie en hogere kosten, biedt deze technologie een oplossing voor locaties zonder toegang tot een betrouwbare stroombron.

Technische en financiële tegenslagen

De reis van Dens van een studentenproject in 2015 naar een volwaardig bedrijf verliep niet zonder hindernissen. Technische uitdagingen, zoals levensduurproblemen met kerntechnologie, vereisten aanpassingen. Financiële uitdagingen waren ook aanwezig, vooral tijdens de coronapandemie, waar investeerders terughoudend werden. Desondanks overwon Dens obstakels en zag het een sterke groei.

Toewijding aan de droom

Max Aerts en partner Tijn Swinkels toonden toewijding aan hun droom, ondanks financiële tegenslagen en persoonlijke offers. Ze financierden het bedrijf uit eigen zak en zetten hun eigen salarissen op het spel om de financiering rond te krijgen. De groei van het bedrijf in 2023 weerspiegelt het succes van deze vastberadenheid.

Dens in de bouwsector en toekomst

Dens voorziet grote bouwbedrijven, zoals Heijmans, van schone apparatuur en zag het personeelsbestand groeien van 50 naar 94. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal voor het eerst een positief bedrijfsresultaat. De CEO, Max Aerts, beschouwt 2023 als een jaar van mijlpalen, en Dens is nu een scale-up die niet alleen succesvol is in technologische innovatie maar ook in het overwinnen van zakelijke uitdagingen.

Bron: fd.nl