CV ketel aan vervanging toe? Vanaf 2026 moet het een warmtepomp worden

22 mei 2022

Het kabinet heeft besloten dat bij de vervanging van een cv-ketel vanaf 2026 geen nieuwe traditionele ketel meer mag worden geplaatst. Er moet dan worden gekozen voor een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Als de woning op een warmtenet wordt aangesloten dan is dat uiteraard ook een optie. Een traditionele cv-ketel mag alleen nog worden aangeschaft als aansluiting op een warmtenet binnen enkele jaren aan de orde is. Ook woningen die niet geschikt zijn om zonder cv-ketel te verwarmen krijgen een ontheffing. Om deze verplichting mogelijk te maken wordt het Bouwbesluit aangepast.

CV ketel aan vervanging toe Vanaf 2026 moet het een warmtepomp worden

Subsidie voor hybride warmtepompen

Het kabinet wil de uitstoot van CO2 in 2030 met 60% hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Om dit doel te bereiken is 35 miljard euro gereserveerd. Voor het verstrekken van subsidie voor de aanschaf van een hybride warmtepomp is een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar. Een hybride warmtepomp kost tussen de 5.000 en 6.000 euro en bespaart ongeveer 60% gas. Een hybride pomp zet lucht om in warmte.

Als de woning daarmee niet voldoende kan worden verwarmd springt een gas gestookte cv ketel bij. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening licht toe dat het kabinet wil dat de hybride warmtepomp de standaard wordt. ‘Het is belangrijk dat we minder aardgas gaan gebruiken, zowel vanwege de kosten als voor het klimaat. Daarom is het belangrijk dat er nu stappen worden gezet’, aldus de minister.

Bron: Het Financieele Dagblad