Crisis-overleg geklapt winkelverhuur

23 maart 2020

Het overleg over verlagen of opschorten van winkelhuren tijdens de coronacrisis van de baan.

Een branche-brede oplossing voor de winkelhuren tijdens de coronacrisis zit er voorlopig niet in. Branches voor Vastgoedeigenaren en winkeliers worden het niet een met elkaar. De oplossing moest bestaan uit het verlagen of opschorten van huurbetalingen.

Branche-organisaties IVBN en vastgoedbelang stapten al uit het overleg. Zij pleiten voor maatwerk en tegen een maatregel die voor alle winkeliers geldt. Deze hele kwestie is een flinke tegenvaller voor het ministerie van Economische Zaken. Dat bemiddelt bij de pogingen van huurders en verhuurders om tot een oplossing te komen voor de huur van gesloten (winkel)panden.

Bijna alle winkels zijn dicht als gevolg van de corona-crisis. Daarom hebben winkeliers en horeca-ondernemers nauwelijks inkomsten hebben. Zij willen of kunnen om die reden ook minder of geen huur afdragen.

De onderhandelingen tussen de brancheorganisaties zijn behoorlijk onder druk komen te staan omdat rijke winkelketens aan de pandeigenaren hebben laten weten de komende drie maanden geen huur te zullen betalen.

Vastgoedpartijen hebben huurders aangeschreven met de mededeling dat de huur voor het komende kwartaal, gewoon betaald moet worden. Een aantal institutionele vastgoedbeleggers willen nog altijd tot een afspraak met de winkelorganisaties komen. Zij willen de komende maand coulant zijn om tijd te creëren voor een oplossing voor de langere termijn.

Bron: Nrc