Met creatief beleid in coronatijd houden horeca ondernemers het hoofd boven water

14 september 2020

De uitbaters van Kasteel Maurick kregen de schrik van hun leven toen half maart 2020 de sluiting van de horeca werd aangekondigd als gevolg van de corona uitbraak. Het hoogseizoen stond net voor de deur. Bedrijven die presentaties en congressen willen organiseren, huwelijken die vaak in mei plaatsvinden. In deze periode wordt financiële marge opgebouwd voor de rustige zomermaanden als het bedrijfsleven vakantie viert. Die inkomsten vielen per direct weg. Dat vraagt om creatief ondernemen en het lef om een gok te wagen. Een derde van de geplande bruiloften werd verplaatst naar een later moment, veel reserveringen werden afgezegd. Hierdoor draaide Kasteel Maurick een verlies van ruim 280.000 euro in de maanden maart tot en met juni 2020.

Een tweede kasteel was al langer een droom

De ondernemers van Kasteel Maurick lieten verschillende scenario’s de revue passeren. Maar afhaalmaaltijden gaan serveren of foodtrucks op het terrein plaatsen waren geen haalbare opties. Ze besloten tot een heel ander plan. Ze grepen de sluiting van de horeca aan om een tweede kasteel te gaan uitbaten. Hun oog viel op het kasteel in Dussen. Een ideale plek voor huwelijken, in één van de torenkamers kan een bruidssuite worden gerealiseerd. Op de vraag waarom ze deze stap juist nu zetten antwoorden de ondernemers Van Leengoed en Van Lieverloo dat er juist in deze tijd kansen liggen. Ze hadden financiële ruimte om te investeren om het kasteel geschikt te maken voor de activiteiten die ze voor ogen hadden. Dat maakte hen een serieuze huurder voor de eigenaar van het pand.

Met creatief beleid in coronatijd houden horeca ondernemers het hoofd boven water

Van uitstel komt vaak geen afstel

De twee ondernemers merken dat de markt weer aantrekt sinds de horeca weer open mocht. Ze hopen dat dit in 2021 nog verder zal verbeteren. Stellen die hun huwelijk uitstellen vanwege corona, willen het op een later moment grootser dan ooit vieren. Daar komt bij dat veel horeca failliet is gegaan tijdens de crisis. Dat betekent dat er nu veel goed gekwalificeerd personeel beschikbaar is, een luxe die in deze sector al vele jaren niet meer aan de orde was. Hoewel het kasteel in Dussen nog in volle gang zijn, zijn er nu al boekingen binnen voor 2021 en zelfs 2022. Mensen plannen graag verder vooruit, ze willen na de negatieve coronatijd iets hebben om naar uit te kijken en daarom willen ze zeker weten dat de locatie die ze op het oog hebben beschikbaar is. Het kasteel hoopt begin maart 2021 zijn deuren voor gasten te openen.

Bron: NRC Next