De coronacrisis zorgt nog niet voor een uittocht uit de steden

2 juni 2020

De coronacrisis kan er mogelijk toe leiden dat mensen wegtrekken uit de stad omdat ze een huis zoeken met meer ruimte, waar het prettiger is om thuis te werken en je meer mogelijkheden hebt voor ontspanning zonder dat de anderhalvemeter samenleving je in de weg zit. Maar van zo’n ‘uittocht’ uit de steden is op dit moment op de woningmarkt nog geen sprake. Op de populaire huizensite Funda wordt niet vaker naar een huis buiten de stad gezocht dan vóór de corona uitbraak.

De coronacrisis zorgt nog niet voor een uittocht uit de steden

Ontevredenheid met woning in de stad

Volgens Funda is zo’n 13% van de huizenbezitters met een woning in de stad niet tevreden met de huidige woning. Op het platteland is slechts 5% van de mensen niet blij met zijn huidige woning. Funda CEO Quintin Schevernels had verwacht dat vooral de coronacrisis ertoe zou leiden dat meer mensen op zoek gaan naar een huis buiten de stad om de anderhalvemeter samenleving een beetje te ontvluchten. Maar dit blijkt vooralsnog niet uit de zoekdata van Funda.

Mogelijk zorgt de coronacrisis voor een trend

Schevernels geeft aan dat de woningmarkt altijd aan trends onderhevig is. Veel huizenzoekers hebben wel degelijk wensen. Een extra kamer is voor 70% belangrijk, 77% wil een grotere tuin als er verhuisd wordt. Nu veel mensen vanwege coronamaatregelen thuis moeten werken is de kans zeker aanwezig dat die trend inzet. Aangezien in de steden ruime huizen schaars zijn, is de kans aanwezig dat de huidige anderhalvemeter samenleving ertoe zal leiden dat mensen op termijn toch op zoek gaan naar een huis buiten de steden. Volgens de NVM is de verkoop van huizen sinds het uitbreken van de crisis niet gedaald. Nog steeds wisselen per week 2500 tot 3000 woningen van eigenaar.

Bron: Het Financieele Dagblad