Circq: een nieuwe speler in de circulaire afbouwmarkt

20 juli 2023

David van Duffelen heeft na een carrière in de financiële wereld het roer omgegooid en richt zich nu op duurzaam ondernemen. Met zijn bedrijf Circq levert hij circulaire afbouwproducten. Van Duffelen ontdekte dit potentieel na gesprekken met partijen uit de bouwsector en zag een kans om plafondplaten die vrijkwamen bij sloop opnieuw in te zetten. Circq richt zich voornamelijk op de afbouwfase, met name bij kantoorgebouwen.

Een nieuwe richting voor afgedankte materialen

In de bouw worden vaak plafondplaten en andere materialen afgedankt terwijl ze nog goed bruikbaar zijn. Circq ziet hier een marktkans en slaat de geoogste materialen op in een centraal magazijn in Almelo. Vervolgens worden ze gecontroleerd, gereinigd en voorzien van een nieuw akoestisch vlies voordat ze opnieuw worden verkocht als refurbished afbouwproducten.

Dienst Logistiek Milieu van de TU Delft bouwt circulair nieuw pand

Duurzaamheid in de bouwsector: een groeiende behoefte

De bouwsector begint zich meer te richten op duurzaamheid, maar er is nog ruimte voor groei. Circq ziet opdrachtgevers steeds meer eisen stellen aan duurzame oplossingen. Het bedrijf werkt momenteel samen met partijen zoals Jansman Bouw en is in gesprek met de Vrije Universiteit in Amsterdam over circulaire plafondpanelen.

Uitdagingen en kansen in de bouwsector

Hoewel er vraag is naar circulaire producten, ondervindt Circq ook enige weerstand. In de conservatieve bouwsector zijn er sceptici die twijfelen aan de kwaliteit van tweedehands producten. Circq toont echter aan dat hun producten voldoen aan dezelfde normen als nieuwe materialen. Het bedrijf is nog niet winstgevend, maar ziet groeipotentieel naarmate de vraag naar duurzaamheid toeneemt.

De toekomst van Circq: pionieren naar normalisatie

Van Duffelen gelooft dat de bouwsector snel vertrouwd zal raken met circulaire producten, en Circq is vastbesloten om daaraan bij te dragen. Het bedrijf werkt aan het uitbreiden van het assortiment en blijft het belang van duurzaamheid in de bouwsector benadrukken. Hoewel het pionieren is, heeft Circq er vertrouwen in dat hun werkwijze op termijn de norm zal worden.

Circulaire producten als financieel aantrekkelijke oplossing

Circq biedt refurbished afbouwproducten aan die qua prijs vergelijkbaar zijn met nieuwe bouwmaterialen. Dit maakt het aantrekkelijk voor de bouwsector, waar de prijs vaak een cruciale factor is. Met een groeiende behoefte aan duurzaamheid in de bouwsector en de beschikbaarheid van circulaire oplossingen, is Circq een nieuwe speler met potentieel in de circulaire afbouwmarkt.

Bron: cobouw.nl