Bouwend Nederland pleit voor voorrang nieuwbouwwoningen bij aansluiting op het elektriciteitsnet

3 oktober 2022

Bouwend Nederland, de overkoepelende organisatie van bouwbedrijven, wil dat nieuwbouwwoningen voorrang krijgen bij de aansluiting op het elektriciteitsnet. BN constateert dat de woningbouw vertraging oploopt omdat er krapte is op het elektriciteitsnetwerk. Huizen kunnen daardoor niet tijdig worden aangesloten en dus ook niet worden bewoond. Het komt ook voor dat projecten worden uitgesteld of dat na de oplevering nog langdurig dieselaggregaten nodig zijn om de woningen van stroom te voorzien. Vooral bedrijven die van gas en diesel overstappen op stroom zorgen voor een flinke aanslag op de beschikbare capaciteit.

Woningbouw versneld aansluiten

De Tweede Kamer debatteerde eind september over de energievoorziening. Als schot voor de boeg op dat debat pleit Bouwend Nederland ervoor dat woningbouwprojecten niet in de verdrukking komen omdat aansluiting op het elektriciteitsnet vertraging oploopt. Dit is gezien de huidige krapte op de woningmarkt niet te verkopen, zo pleit de belangenclub. Nu geldt een systeem van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ als het gaat om aansluiting op het elektriciteitsnet. Als een datacenter al in een zeer vroeg stadium een aanvraag doet dan gaat dit voor op nieuwbouwwoningen. Daarom pleit Bouwend Nederland voor prioritering bij de toewijzing. Zo ontstond er een probleem in Noord-Brabant doordat een datacenter een aanvraag deed die ten koste ging van woningbouw. Dat kan ook een school zijn, of de lift in een zorgcentrum of een winkelcentrum in een nieuwe wijk, zo geeft BN aan.

Bouwend Nederland pleit voor voorrang nieuwbouwwoningen bij aansluiting op het elektriciteitsnet

‘Ruimte op netwerk oormerken’

Om problemen bij de aansluiting van woningen en andere essentiële gebouwen te voorkomen zou hiervoor ruimte op de netwerken moeten worden geoormerkt. Op die manier kan deze niet worden ‘ingepikt’ door een fabriek of een andere grootverbruiker die niet essentieel is. Een woonwijk, waar de woningen zijn voorzien van warmtepompen en waar laadpalen voor elektrische auto’s staan is ook een grootverbruiker. Ook als er wel capaciteit is, duurt het soms lang voordat woningen worden aangesloten. Dit is te wijten aan slechte communicatie, personeelstekort en daardoor lange doorlooptijden. De wachttijd kan oplopen tot soms wel 10 weken of langer. Het gaat daarbij niet alleen om woningen die stroom krijgen zodat ze bewoond kunnen worden. Ook tijdens de bouw treden er al problemen op. Vertraging in aansluiting zorgt er onder andere voor dat elektrisch bouwmateriaal niet kan worden gebruikt.

Netbeheer Nederland: Vraag aansluiting tijdig aan

Netbeheer Nederland, de overkoepelende organisatie van netbeheerders herkent de problemen, maar legt de bal deels ook bij de aannemers. Zij kunnen 2 jaar van tevoren een aanvraag indienen voor een aansluiting. Het komt regelmatig voor dat dit niet tijdig gebeurt. Omdat er veel meer elektrische apparaten worden gebruikt op de bouw is er ook een zwaardere aansluiting nodig. De projectontwikkelaar, de aannemer en de gemeente zouden ruim op tijd met elkaar om tafel moeten om voor nieuwbouwwoningen aan te geven wat er nodig is aan stroomcapaciteit, ook als het gaat om de zware aansluitingen voor machines. Zo kunnen de netbeheerders hier beter rekening mee houden bij de aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook pleiten netbeheerders ervoor dat aannemers prefab meterkasten gaan plaatsen. Die voldoen aan alle eisen zodat e monteur de aansluiting probleemloos kan afronden.

Bron: Het Financieele Dagblad