Bouwbedrijf Heijmans zet stap naar CO2 vrij bouwen met overname houtbouwbedrijf IIBO

28 december 2021

Bouwbedrijf Heijmans heeft de ambitie om vanaf 2030 CO2 neutraal te gaan bouwen. Nu al worden daarvoor stappen gezet. De overname van het Friese bedrijf IIBO past daar goed in. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van houten skeletwoningen. Die worden deels al in de fabriek in elkaar gezet zodat ze op locatie direct kunnen worden geplaatst. Het personeel van IIBO wordt volledig door Heijmans overgenomen, evenals de grond waarop het bedrijf staat. Er kan daardoor optimaal gebruik worden gemaakt van de kennis en ervaring binnen IIBO.

Bouwbedrijf Heijmans zet stap naar CO2 vrij bouwen met overname houtbouwbedrijf IIBO

Opschalen van productie

Met de overname van IIBO wil Heijmans de productie van houtskeletwoningen flink opschroeven. Hiervoor wordt een samenwerking aangegaan met VDM Wonen, eveneens gevestigd in Friesland. De nieuwe fabriek waar de woningen grotendeels prefab worden gemaakt moet vanaf half 2022 kunnen gaan draaien. Doordat er nu al gebruik te maken van de productiecapaciteit van VDM kan er al vanaf januari 2022 worden gestart. De eerste ambitie is 100 houtskeletwoningen, in de loop van enkele jaren moet die worden opgeschaald naar uiteindelijk 1.000 woningen per jaar.

Verduurzaming betonbouw

Heijmans blijft ook actief in de betonbouw, aldus ceo Ton Hillen, Deze tak wordt in de komende jaren ook steeds verder verduurzaamd. Doordat het bedrijf zich nu ook richt op houtbouw wordt op twee sporen ingezet. Op die manier kan Heijmans zo optimaal mogelijk voldoen aan de wensen die leven op de woningmarkt. Met de nieuwe fabriek worden vooral projecten bediend in Zeewolde, Amersfoort en Norg. Maar de verwachting is dat houtbouw in de komende jaren in Nederland snel aan populariteit zal winnen. Ook in andere delen van het land lopen al projecten.

Bron: Het Financieele Dagblad