Bouw op station Heerlen staat model voor plannen rond andere treinstations

15 augustus 2019

In de zomer van 2019 werd het bouwproject op en rond het treinstation van Heerlen opgeleverd. Een complex dat alles moet bieden om de verpauperde binnenstad van Heerlen weer nieuw leven in te blazen. Winkels, horeca, kantoorpanden en woningen werden er in een tijdsbestek van 7 jaar gerealiseerd. Maar nu het project is afgerond en opgeleverd moet nog maar blijken of de ambities kunnen worden waargemaakt.

Leegstaande winkelpanden

De gemeente Heerlen had veel vertrouwen in het bouwproject op het treinstation en investeerde er tientallen miljoenen euro’s in. Maar nu de bouw gereed is, moet worden geconstateerd dat veel van de winkelpanden nog steeds leeg staan, ondanks een stevige wervingscampagne om ondernemers ervoor te interesseren. Het is nog de vraag of de nieuwe wijk voldoende passanten gaat trekken om het ook voor de ondernemers aantrekkelijk te maken.

Bouw op station Heerlen staat model voor plannen rond andere treinstations

De kosten stijgen nog steeds

Nu het complex is opgeleverd is de malaise nog lang niet voorbij. Voor het hotel dat deel uitmaakt van het project moet ook nog een geïnteresseerde worden gevonden. Daarnaast werd het project later opgeleverd dan gepland dus er staat nog een rekening van miljoenen open wegens vertragingskosten. De gemeente, die aanvankelijk voor zo’n 40 miljoen investeerde, moest tot nu toe al 31 miljoen bijleggen. Het sprookje van Heerlen wacht dus nog op het beloofde happy end. Er zijn meer plannen voor een bouwproject rond treinstations. Maar wellicht is het verstandig om eerst de haalbaarheid daarvan grondig te onderzoeken.

Bron: NRC Next