Wat biedt het winkelcentrum van de toekomst?

20 februari 2023

Is er nog toekomst voor winkelcentra in Nederland? Volgens winkelvastgoedbedrijf Wereldhave zeker wel. Een winkelcentrum van de toekomst moet alleen méér te bieden hebben dan alleen winkels. Wereldhave is dan ook zeker niet bezorgd over de toekomst. De sector heeft het zwaar gehad. Corona hakte er hard in met verplichte sluitingen of alleen winkelen op afspraak. Vervolgens steeg de rente fors, waardoor aankoop duurder werd en verkoop vaak met verlies plaatsvond.

Verkoop met verlies

De twee grootste winkelvastgoedbedrijven, Unibail-Rodamco-Westfield en Wereldhave, verkochten de afgelopen jaren vastgoed met verlies. Of gaan dat in de nabije toekomst doen. Wereldhave verkocht winkelcentra in Frankrijk met een korting van 40%. Unibail wil graag shoppingmalls in de VS afstoten. Ook dat gaat zeer waarschijnlijk gepaard met verlies. Toch gaan de zaken in Nederland best goed. De bezetting bij het winkelvastgoed van Wereldhave steeg tot bijna 97%. Zowel Wereldhave als Unibail komt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022 met een bijstelling naar boven van de winstverwachting.

Wat biedt het winkelcentrum van de toekomst

Full Service Centers

Voor de toekomst wordt ingezet op Full Service Centers. Het winkelcentrum van de toekomst moet meer gaan bieden dan kledingwinkels en supermarkten. Er moet ook horeca komen en aanbod van gezondheidszorg. Het idee achter deze toekomstvisie is dat mensen vandaag de dag een volle agenda hebben. Het winkelcentrum is aantrekkelijk als je er naast de supermarkt ook terecht kunt voor versproducten of een bezoek aan de fysiotherapeut. En als je dan ook nog een kop koffie kunt drinken of een snelle lunch kunt bestellen dan wordt het winkelcentrum nog aantrekkelijker. Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem is inmiddels omgebouwd tot zo’n Full Service Center. Dat is te merken aan de bezoekersaantallen, aldus een woordvoerder van Wereldhave. Die zijn bijna weer op hetzelfde niveau als vóór de uitbraak van corona in 2020. Ook de leegstand liep fors terug, van 21 naar 3 procent.

Alle winkelcentra ombouwen

Wereldhave is van plan om alle in hun bezit zijnde winkelcentra om te bouwen tot Full Service Centra in de stijl van Presikhaaf. De vastgoedeigenaar bezit zo’n 2 miljard aan winkelvastgoed in Nederland en België. Winkelcentra in Kortrijk, Dordrecht en Tilburg werden al verbouwd. Voor 2023 staan Capelle aan den IJssel gepland. Om deze plannen te bekostigen gaan winkelcentra in Parijs en Bordeaux in de verkoop, alsmede een nog niet nader genoemd winkelcentrum in de Benelux. Wereldhave verwacht niet dat deze verkopen eveneens met een fikse korting gepaard gaan. Deze centra draaien goed dus daar is geen enkele reden voor, aldus een zegsman van Wereldhave.

Bron: NRC