Tips om goede voornemens vol te houden na je vakantie

4 september 2022

Als je aan een nieuwe baan begint of terugkeert op het werk na je vakantie dan heb je misschien een hele lijst goede voornemens. Hoe voorkom je dat je al binnen een week weer terugvalt in de waan van alle dag? Deskundigen geven tips om die goed bedoelde plannen om het allemaal beter en efficiënte te gaan doen ook daadwerkelijk vol te houden.

Tip voor de workaholic: kleine stappen naar minder werken

Als je gewend bent om alle dagen tot ’s avonds laat te werken dan is het geen optie om van het ene op het andere moment te besluiten dat je vanaf nu dagelijks om 4 uur stopt. Maar als je probeert om dat doel twee dagen per week te halen dan maak je al vorderingen. Je kunt daar natuurlijk flexibel mee omgaan. Als een vergadering uitloopt dan is het een beetje onzin om te zeggen dat je naar huis gaat. Maar ook als het niet lukt om dit doel te halen is het goed om dat te constateren. Je denkt er dan in ieder geval over na, zegt de psycholoog.

Spreid je vakantiedagen

Veel mensen nemen in de zomer 3 of 4 weken vrij, want dat is ‘de vakantie’. Maar het is veel beter om de momenten waarop je vrij bent over het jaar te verdelen. Zeker als je geen schoolgaande kinderen hebt en dus niet aan de zomervakantie vast zit is dit een optie. Om te voorkomen dat de waan van alledag je plannen in de war schopt blok je de weken dat je vrij wilt al in het begin van het jaar. Zo kun je er voldoende rekening mee houden bij het plannen van je werkzaamheden.

Dit zijn de beste tips van deskundigen om goede voornemens op het werk vol te houden

Een dag zonder afspraken

Is het echt nodig om elke dag afspraken in je agenda te hebben? Nee, zegt de deskundige. Het is juist heel goed om een dag per week je agenda leeg te houden. Die dag kun je dan gebruiken om je te focussen op werk, zoals het schrijven van een rapport. Dat gaat een stuk beter als je niet halverwege er een uur tussenuit moet voor een teamoverleg. Veel vergaderingen zijn niet per se nodig. Vergaderen om het vergaderen wordt in steeds meer bedrijven afgeschaft, en dat is maar goed ook.

Efficiënt omgaan met e-mail

Na je vakantie is de kans groot dat je mailbox uitpuilt van de ingekomen berichten. Deskundigen adviseren om alleen de eerste pakweg 30 mails te lezen. De rest van de berichten is ouder en de kans is groot dat het probleem allang is opgelost. Zet de mails waar je niet aan toekomt op je eerste dag na de vakantie in een map en lees ze later als je daar even de tijd voor hebt. Nieuwe mails beoordeel je aan de hand van hun inhoud. Vragen ze meer tijd, dan zet je ze als taak in je agenda. Kost het 5 minuten om te antwoorden, dan doe je dat aan het eind van je werkdag. Check je mail hooguit 2 of 3 keer per dag in plaats van je e-mail voortdurend open te laten staan. Zo word je ook niet afgeleid door de pling geluiden van je mailprogramma als er weer iets binnenkomt.

Naar buiten in de lunchpauze

De gewoonte om je meegebrachte boterhammen achter je bureau op te eten terwijl je ondertussen nog een mail beantwoordt of een brief schrijft moet je echt gaan schrappen. Pauze is pauze. Tijdens de pauze ben je niet bereikbaar. Dus ga naar buiten en laat je smartphone vooral op je bureau liggen. Even frisse lucht en vooral even je hoofd leegmaken geeft je weer volop energie voor de middag. En bovendien is wandelen gezond.

Bron: Het Financieele Dagblad