Beleggers niet enthousiast over beursgang vastgoedbedrijf CTP

1 april 2021

De beursgang van vastgoedontwikkelaar CTP (Central Trade Park) moest een feestelijke gebeurtenis worden. Maar beleggers reageren vooralsnog gematigd. De koers bleef hangen op de opening van 14 euro per aandeel. Oprichter Rémon Vos is echter niet ontevreden. Hij had natuurlijk op meer gehoopt, naar zijn idee ligt de reële koers van het bedrijf wat hoger dan 14 euro per aandeel. Op basis van deze koers is de geschatte waarde van 5,6 miljard euro. CTP is van oorsprong een Tsjechisch bedrijf, het land waar Vos zich vestigde in de jaren 90.

Specialist in bedrijventerreinen

CTP is gespecialiseerd in het ontwikkelen van bedrijventerreinen. In Tsjechië, maar ook in onder andere Polen en Hongarije heeft het bedrijf zo’n 70 bedrijventerreinen ontwikkeld en ruim 6 miljoen vierkante meter aan bedrijfshallen. In Tsjechië is CTP dan ook een miljardenbedrijf. De beursgang in Amsterdam was bedoeld om te groeien. CTP hoopt hiermee een bedrag tussen de 824 en 976 miljoen euro op te halen. Er werden in totaal 60 miljoen aandelen aangeboden waarvoor veel interesse was, ook onder institutionele beleggers. Vos is tevreden met deze belangstelling, die volgens hem twee keer zo hoog lag als het aantal beschikbare aandelen.

Beleggers niet enthousiast over beursgang vastgoedbedrijf CTP

Greenshoe inzetten voor meer vermogen

Nu de opbrengst achterblijft bij de verwachting, kan eigenaar Vos nog een zogenaamde ‘greenshoe’ inzetten door zijn eigen aandelen in het bedrijf te verkopen. Hij weet nog niet zeker of hij dat gaat doen. Hij wil vooralsnog voor minimaal 82% eigenaar blijven van CTP. Met een aandelenpakket van nog eens 9 miljoen aandelen zou hij nog eens 130 miljoen euro kunnen incasseren als deze aandelen tegen de openingskoers worden verkocht. CTP wil zijn markt uitbreiden naar West-Europa. De eerste stap gaat richting Oostenrijk. Ook is er budget vrijgemaakt om in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Meer naamsbekendheid in West-Europa

De beursgang in Amsterdam van CTP moet het bedrijf niet alleen geld opleveren maar ook meer naamsbekendheid. De markt in West-Europa is interessant maar zonder kapitaal niet bereikbaar. Bovendien mikt ceo Vos op rendementen met ‘dubbele cijfers’ zoals men dat ook in Oost-Europa gewend is. Dat de reactie nu lauw is, is volgens Vos te wijten aan het feit dat het bedrijf in Nederland nog onbekend is. Dat CTP ruim 700 klanten heeft, waaronder DHL, één van de grootste pakketbezorgers, moet volgens hem nog indalen bij beleggers. De bezettingsgraad van het vastgoed van CTP bedraagt 95% en de winst over het boekjaar 2020 bedroeg 250 mln euro. Dat is weliswaar minder dan over 2019, maar dit had volgens Vos te maken met een lagere waardering van het vastgoed. Hij ziet na de beursgang de toekomst in zijn vaderland dan ook positief tegemoet.

Bron: Het Financieele Dagblad