Belegger WDP doet het goed door uitgekiende keuzes voor logistiek vastgoed

3 februari 2022

Vastgoedbelegger WDP verwacht dit jaar opnieuw fors te groeien. Dat zal niet zijn vanwege het realiseren van nieuwbouw maar vooral door renovatie van bestaande loodsen en distributiecentra. Vanwege de hoge grondprijzen en het terughoudende beleid van gemeenten wordt nieuwbouw realiseren steeds lastiger. Bestuurder Joost Uwens van WDP geeft aan dat het bedrijf daarom vooral inzet op het verbeteren en aantrekkelijker maken van de bestaande vastgoedportefeuille. In de toelichting bij de in januari 2022 gepresenteerde jaarcijfers wordt ingezet op verduurzaming. Hierdoor moeten de panden aantrekkelijker worden voor huurders, die op dit punt immers ook hun doelstellingen willen waarmaken.

Zonnepanelen en duurzame materialen

Door bestaande distributiehallen op te knappen en daarbij duurzame materialen te gebruiken moeten de panden beter voldoen aan de hedendaagse normen. Daarnaast wil vastgoedbelegger WDP inzetten op het plaatsen van zonnepanelen op de daken van hun vastgoed. Door te verduurzamen hoopt WDP de huurinkomsten van deze panden op het gewenste niveau te kunnen handhaven. De eigen doelstelling is om de komende jaren 8% per jaar te groeien. Een aandeel WDP moet op die manier van €1,10 nu naar €1,50 in 2025 stijgen.

Belegger WDP doet het goed door uitgekiende keuzes voor logistiek vastgoed

Netto huurrendement daalt

Vastgoedbeleggers ondervinden niet alleen weerstand bij gemeenten die liever niet nog meer verdozing van hun skyline willen. Ook stijgen de grondprijzen fors. Daardoor daalde het netto huurrendement bij WDP van 5,5% naar 4,7%. De huren stijgen niet meer zo hard als eerder. Bij WDP was de stijging in 2021 bijna een procent lager dan in 2020.

Geen last van corona

Door de aard van de vastgoedportefeuille van WDP ondervond het bedrijf nauwelijks nadeel van de coronapandemie. Huurders konden zonder problemen aan hun verplichtingen voldoen, in tegenstelling tot winkel- en horecavastgoed huurders. Daarnaast steeg de waarde van het vastgoed fors. Aandeelhouders ontvangen dan ook een dividenduitkering van €0,88 per aandeel over 2021.

Bron: Het Financieele Dagblad