Belangenstichting Dilas moet logistieke vastgoedeigenaren gaan ondersteunen

1 oktober 2022

De vastgoedsector hebben een eigen belangenstichting opgericht: Dilas. Het is de bedoeling dat leden zich beter kunnen wapenen tegen de groeiende kritiek tegen vooral grote distributiecentra. De overheid, maar ook steeds meer burgers verzetten zich tegen de ‘verdozing’ van het landschap en maken bezwaar tegen de bouw van deze kolossale panden van duizenden vierkante meters. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor het opleggen van beperkingen voor het bouwen van nieuwe distributiecentra. De initiatiefnemers voor de oprichting van Dilas, dat staat voor Dutch Industrial & Logistics Association, zijn De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en 4 vastgoedbedrijven, te weten Prologis, Intospace, Proptimize en 1530 Real Estate. Inmiddels hebben 15 andere bedrijven zich achter de oprichting geschaard.

Belangenstichting Dilas moet logistieke vastgoedeigenaren gaan ondersteunen

60% stijging

Uit cijfers van makelaars blijkt dat in de periode 2010 tot 2020 het aantal vierkante meters aan distributiecentra is gestegen met 60%. Inmiddels telt Nederland ruim 40 miljoen vierkante meter aan vastgoed dat voor distributie wordt ingezet. Niet alleen gaat dit volgens tegenstanders ten koste van grond voor natuur of woningbouw. De centra leveren ook nauwelijks banen op, zo stellen zij. Het CDA diende een motie in om de bouw van nog eens 64 distributiecentra aan banden te leggen. Deze motie kan rekenen op brede steun.

Tegengeluid laten horen

Stichting Dilas wil namens de vastgoedsector een tegengeluid laten horen. Eén van de doelen is om de overheid ervan te overtuigen dat logistiek vastgoed wel degelijk meerwaarde heeft. Op de website staat te lezen dat Dilas een organisatie is van ‘koplopers’ en van ‘innovatieve en duurzame partijen’ in logistiek en industrieel vastgoed.

Voorwaarden voor toetreding

Logistiek vastgoedbeleggers moeten voldoen aan voorwaarden om lid te mogen worden van Dilas. Zij moeten kunnen aantonen zich in te zetten voor klimaatadaptie en het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke bezwaren tegen distributiecentra. Beleggers die hun vastgoed verhuren aan een andere belegger en dus geen rechtstreeks contract met de eindgebruikers hebben mogen alleen met een goede motivering aansluiten.

Bron: Het Financieele Dagblad