Bedrijven lopen nog niet warm voor verduurzaming

7 april 2022

Als hen ernaar gevraagd wordt erkennen bedrijven direct dat verduurzaming belangrijk is. Maar als er vervolgens wordt gevraagd welke stappen al zijn gezet dan blijft het vaak stil. Hier is in de huidige tijd wel een goede verklaring voor te geven. Bedrijven hebben het zwaar gehad tijdens de coronacrisis. Momenteel is er veel onzekerheid door hoge prijzen voor zowel energie als grondstoffen. Dat maakt ondernemers terughoudend met het doen van grote investeringen. Of zoals de ING Bank het formuleert na een onderzoek hierover: bedrijven hebben nog te weinig vet op de botten om nu veel geld uit te kunnen of willen geven aan verduurzaming van hun bedrijf of bedrijfsvoering.

Bedrijven lopen nog niet warm voor verduurzaming

Uitstel en verlaging van investeringen

De helft van de door ING ondervraagde bedrijven heeft de investeringen voor verduurzaming verlaagd. Een derde van de ondervraagden geeft aan dat voorgenomen maatregelen worden uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om isolatie van het pand of het overstappen op ledverlichting. Aan het onderzoek door ING deden bedrijven mee met 50 tot 1000 werknemers. Vanwege de stijgende gasprijs besluit ongeveer een derde van de ondervraagde bedrijven juist nu te investeren in verduurzaming, omdat hiermee immers de energiekosten kunnen worden verlaagd. Maar een net iets groter deel van de ondervraagden stelt de investeringen uit omdat er op dit moment onvoldoende financiële middelen zijn voor grote investeringen.

Energielabel C verplicht vanaf 2023

De overheid wil bedrijven verplichten te verduurzamen. Daarom moeten alle bedrijfspanden vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarmee worden ondernemers aangespoord om te verduurzamen. Het is echter de vraag of dat bij alle ondernemingen gaat lukken. De enquête door ING werd gehouden voordat de oorlog in Oekraïne in februari 2022 begon. Deze ontwikkeling heeft de situatie voor veel ondernemers nog onzekerder gemaakt. Het kabinet Rutte IV heeft 50 miljard gereserveerd voor klimaatmaatregelen. Hiermee kunnen onder andere ook bedrijven worden geholpen bij het nemen van maatregelen in het kader van verduurzaming. Of dit voldoende is zal de komende jaren moeten blijken.

Bron: Het Financieele Dagblad