Bedrijven investeerden vorig jaar €3,5 mrd in duurzame energie in Nederland

14 juni 2023

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat het bedrijfsleven in Nederland vorig jaar €3,5 mrd heeft geïnvesteerd in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dit bedrag is maar liefst 61% meer dan het voorgaande jaar.

Energie-investeringsaftrek stimuleert investeringen

Bedrijven maakten gebruik van de Energie-investeringsaftrek, een fiscale regeling die gemiddeld 11% belastingvoordeel oplevert. Deze regeling stelt bedrijven in staat om tot 45,5% van de investeringskosten van technieken uit de Energielijst af te trekken van hun fiscale winst.

Stijging in aantal aanvragen

Het aantal aanvragen voor de Energie-investeringsaftrek is met 57% gestegen. Bijna 18.000 ondernemers hebben een aanvraag ingediend, in vergelijking met ruim 11.000 aanvragen het jaar ervoor. De subsidies werden voornamelijk toegekend aan projecten gerelateerd aan zonnepanelen, led-verlichting en warmtepompen.

Subsidies per sector en provincie

De meeste subsidies werden verstrekt aan de landbouwsector, groot- en detailhandel en industrie. Bedrijven in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hebben het vaakst gebruikgemaakt van de fiscale regeling. Het grootste deel van de investeringen vond plaats in Zuid-Holland, Brabant en Groningen.

CO₂-uitstoot verminderd

Volgens de RVO heeft de energiebesparing geleid tot een vermindering van de CO₂-uitstoot. In vergelijking met 2021 is de CO₂-uitstoot met 1074 kiloton verminderd. Vorig jaar bedroeg deze afname 1753 kiloton, wat overeenkomt met het energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Door investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken laten Nederlandse bedrijven zien dat ze zich inzetten voor een groenere toekomst. Deze positieve ontwikkeling draagt bij aan de vermindering van de CO₂-uitstoot en de transitie naar een duurzamere samenleving.

Bron: FD