Bedrijf scoort met duurzame en herbruikbare scheidingswanden

1 februari 2022

De oprichter van het bedrijf Ritswand, Sasja Fransen, heeft zich gespecialiseerd in het produceren van herbruikbare scheidingswanden. Hij werkte daarvoor jarenlang samen met zijn vader. Ze plaatsten systeemwanden in kantoren. Die wanden werden als ze niet meer nodig waren of als het pand in zijn geheel werd gesloopt, vernietigd. Een klant vroeg of er geen herbruikbare wanden gemaakt konden worden. Fransen, die Hbo bouwkunde heeft gedaan, ging aan de slag en inmiddels heeft hij een goedlopend bedrijf, dat in 2021 de prestigieuze Red Dot Design Award in de wacht sleepte.

Modulaire ruimtes voor kantoorpanden

Na een vraag van een klant of er ook duurzame tijdelijke ruimtes in zijn pand konden worden geplaatst ging Fransen aan de slag om dit principe uit te werken. En met succes. Inmiddels plaatst zijn bedrijf Ritswand modulaire scheidingswanden die ingezet kunnen worden om een ruimte in meerdere kleine kantoren in te delen of om bijvoorbeeld een vergaderruimte te creëren. Bij het plaatsen van de wanden worden geen lijm, schroeven of andere bevestigingsmaterialen gebruikt die de wanden daarna onbruikbaar maken. Fransen wilde per se wanden ontwikkelen die onderscheidend waren.

Bedrijf scoort met duurzame en herbruikbare scheidingswanden

Ritswanden zoals bij voortenten

De inspiratie voor zijn innovatieve wanden vond Fransen in de manier waarop een voortent wordt geplaatst bij een caravan. Hij ontwikkelde een systeem waarbij de scheidingswanden met grote ritsen aan elkaar kunnen worden gezet. Er komt geen gereedschap aan te pas en een wand is in mum van tijd op te zetten en ook weer weg te halen. Vervolgens kan een wand zonder problemen elders opnieuw worden gebruikt. Door het systeem van voortenten bij caravans toe te passen op zijn systeemwanden en plafonds kon Fransen wanden maken waar zelfs glas en aluminium in is verwerkt en op die manier toch herbruikbare scheidingswanden maken. Het bedrijf heeft inmiddels patenten in zowel Nederland als daarbuiten op het systeem.

Comfortabele werkruimtes

De kwaliteit van de herbruikbare scheidingswanden is prima. Ze zijn geluidsdicht tot 42 decibel en hebben een eigen ventilatiesysteem, erg belangrijk sinds de uitbraak van Covid-19. Samen met een zakenpartner ontwikkelde Sasja Fransen een systeem om ook de verlichting in de tijdelijke werkruimten herbruikbaar te maken. Er worden speciale lampen gebruikt die met een kliksysteem werken. Toen een ervaren ondernemer zich als adviseur en investeerder meldde, kon de productie echt van start gaan. De onderdelen gaan tientallen jaren mee, daarom geeft Ritswand een terugkoopgarantie aan klanten tot 10 jaar na aankoop. Onderdelen die terugkomen worden hergebruikt. Als dat niet kan dan worden ze ingezet als grondstof voor nieuwe wanden.

Bron: Het Financieele Dagblad