Barcelona Verbiedt Verhuur van Appartementen aan Toeristen

26 juni 2024

Strijd Tegen Overtoerisme en Woningnood

In een poging om zowel overtoerisme als woningnood aan te pakken, heeft burgemeester Jaume Collboni van Barcelona aangekondigd dat verhuurders hun appartementen vanaf eind 2028 niet meer aan toeristen mogen verhuren. De maatregel, aangekondigd in de gemeenteraad, betekent dat de toeristische vergunningen van de ruim tienduizend appartementen in de stad zullen worden ingetrokken.

Transformatie van Toeristische Appartementen

„Deze toeristische appartementen zullen vanaf november 2028 worden omgevormd tot woningen,” aldus Collboni. „Het zal zijn alsof je 10.000 nieuwe huizen bouwt.” Hiermee benadrukte de burgemeester dat er vanaf 2029 geen toeristische appartementen meer beschikbaar zullen zijn in de populaire toeristische bestemming.

Huur- en Verkoopprijzen in Barcelona

De huurprijzen in Barcelona zijn de afgelopen tien jaar met bijna zeventig procent gestegen, en de verkoopprijzen met bijna veertig procent. In april van dit jaar waren de huurprijzen per vierkante meter 14 procent hoger dan een jaar eerder, volgens persbureau Bloomberg. Barcelona heeft momenteel de hoogste huurprijzen van alle Spaanse steden.

Jongeren en de Woningcrisis

Burgemeester Collboni wees erop dat de woningcrisis in Barcelona een groot probleem is. „We kunnen niet toestaan dat de meerderheid van de jongeren die hun gezin wil verlaten, ook Barcelona moet verlaten,” zei hij. De nieuwe maatregel is bedoeld om een keerpunt te markeren in de woningmarkt, al zal het enige tijd duren voordat de effecten zichtbaar zijn.

Streng Beleid voor Toeristenappartementen

Barcelona heeft al sinds 2012 strenge regels voor toeristenappartementen. Eigenaren moeten over een vergunning beschikken om hun appartement voor minder dan 31 dagen te verhuren. Afgelopen jaar werd dit beleid verder aangescherpt, waarbij maximaal tien toeristische appartementen per honderd inwoners worden toegestaan. Permanente vergunningen zijn afgeschaft en moeten nu elke vijf jaar worden vernieuwd.

Handhaving en Omzetting naar Permanente Huurwoningen

De autoriteiten in Barcelona hebben de handhaving van deze regels verscherpt. Sinds 2016 zijn tienduizend eigenaren gedwongen te stoppen met het verhuren aan toeristen, en bijna 3.500 toeristische appartementen zijn omgezet in permanente huurwoningen.

Impact op de Toeristensector

De maatregelen hebben de steun van de nationale regering in Madrid, maar vormen een klap voor de toeristensector. Vorig jaar bezochten ongeveer 16 miljoen toeristen Barcelona, een van de topbestemmingen in Spanje. APARTUR, de vereniging van toeristische appartementen in Barcelona, is kritisch over de maatregel. „Collboni begaat een vergissing die zal leiden tot armoede en werkloosheid,” aldus de belangenvereniging.

Bron: nrc.nl