Bankroet dreigt voor Signa Group: financiële crisis en dreigend faillissement

4 december 2023

Signa Group, het vastgoedconglomeraat van de Oostenrijkse ondernemer René Benko, bevindt zich op de rand van een mogelijk faillissement. Insiders, die met persbureau Bloomberg spraken, melden dat het bedrijf dringend op zoek is naar €600 miljoen om rekeningen te betalen en leningen te herfinancieren. Indien dit niet lukt, zou Signa faillissementen moeten aanvragen voor diverse bedrijfsonderdelen.

Internationale activiteiten en tegenvallersWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Signa opereert wereldwijd en bezit onder andere de iconische Chrysler-wolkenkrabber in de Verenigde Staten, de Duitse warenhuisketen Galeria Kaufhof, luxe warenhuizen in Oostenrijk, en twee kranten in het thuisland. Het bedrijf kampt de laatste maanden met tegenvallers, waaronder slechte verkopen die drukken op de resultaten van de Duitse warenhuizen, en stijgende rentes die het beheer van een grote schuldenlast kostbaar maken.

Faillissementsaanvraag en complexe bedrijfsstructuur

De Duitse vastgoedtak, Signa Real Estate Management, heeft reeds uitstel van betaling aangevraagd, met een curator aangesteld. Deze tak is een dochteronderneming van Signa Prime, eigenaar van de prestigieuze warenhuizen Selfridges en Kadewe. De zoektocht naar nieuw kapitaal wordt bemoeilijkt door de complexe bedrijfsstructuur, met een diverse groep internationale investeerders, wat potentiële geldschieters afschrikt.

Gevolgen van geen kapitaalaanvulling

Indien Signa er niet in slaagt nieuw kapitaal aan te trekken, dreigt een van de grootste vastgoedfaillissementen in Europa. De financiële uitdagingen, gecombineerd met een onoverzichtelijke bedrijfsstructuur, maken de situatie uiterst precair voor het vastgoedconglomeraat.

Bron: fd.nl