BAM lijdt miljoenenverlies op bouw Britse concertzaal Co-op Live

27 mei 2024

BAM kampt met een fors verlies op de bouw van de Britse concertzaal Co-op Live in Manchester. De projectkosten zijn fors gestegen en er zijn vertragingen bij de oplevering. In dit artikel bespreken we de oorzaken van de problemen en de gevolgen voor BAM.

Gestegen kosten en vertragingenWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

De bouw van Co-op Live, de grootste concertzaal van het Verenigd Koninkrijk, verloopt niet soepel. De projectkosten zijn opgelopen van 365 naar 400 miljoen Engelse pond en zullen waarschijnlijk nog verder stijgen tot 450 miljoen pond. Daarmee is het project honderd miljoen euro duurder dan begroot. De opening van de concertzaal is al meermaals uitgesteld en vond afgelopen dinsdag pas plaats.

Oorzaken van de problemen

Er zijn diverse oorzaken voor de problemen bij de bouw van Co-op Live. Zo kampte BAM onder meer met problemen met de stroomvoorziening, het communicatiesysteem, de brandveiligheid en het leidingwerk. Ook was er een incident waarbij een deel van de HVAC-unit tijdens een soundcheck viel.

BAM lijdt zwaar verlies

Door de vertragingen en de gestegen kosten lijdt BAM een fors verlies op het project. Volgens stadionbaas Tim Leiweke heeft BAM “veel geld verloren” op de klus. Of BAM naast de extra bouwkosten ook een boete moet betalen voor de vertragingen, is nog niet bekend.

Reactie BAM en ontwikkelaar

BAM wil niet in detail reageren op de problemen. De ontwikkelaar van Co-op Live heeft wel begrip voor BAM. Hij noemt het project “zeer ingewikkeld” en heeft “grote bewondering” voor het werk dat BAM heeft gedaan.

Problemen met onderaannemers in UK

Tijdens een bijeenkomst met analisten begin mei gaf topman Ruud Joosten van BAM aan dat er in het Verenigd Koninkrijk “substantiële problemen” zijn met onderaannemers. Dat zou te maken hebben met de druk op de commerciële markt.

Bron: cobouw.nl