Architecten willen graag gevarieerd bouwen in plaats van alleen standaard woningen ontwerpen

28 april 2021

Als je na je middelbare school besluit dat je architect wilt worden dan heb je de ambitie om mooie dingen te ontwerpen. Zo ook architect Ninke Happel. Maar architecten vallen maar al te vaak ten prooi aan bouwprojecten die uitsluitend als verdienmodel dienst doen. Bij het realiseren van woningen wordt niet gekeken naar duurzaam en innovatief bouwen. De nadruk ligt op degelijke woningen die een goed rendement opleveren.

Duurzaam veranderen tegenover een te managen risico

Ninke Happel ging als kind met haar vader naar de camping in Bretagne. Daar maakten ze samen kunstwerken op het strand van schelpen en andere materialen die ze er vonden. Ninke leerde daar om gebruik te maken van wat de natuur te bieden had. Dit principe wil ze ook graag toepassen als architect, maar duurzaam veranderen komt maar moeilijk van de grond. Het komt nog altijd vooral neer op bouwprojecten met een ‘te managen risico’ waarbij het beoogde verdienmodel niet in gevaar komt. De standaardwoningen kunnen snel worden gebouwd en zijn betaalbaar. Deze argumenten winnen het maar al te vaak van de wens van architecten om duurzaam te bouwen en daarbij inspiratie op te doen uit verschillende culturen die zich in Nederland hebben gevestigd.

Architecten willen graag gevarieerd bouwen in plaats van alleen standaard woningen ontwerpen

Woontorens met marginale studio’s

Wat voor Happel helemaal een gruwel is zijn de troosteloze woontorens met minimale studio’s die voor torenhoge prijzen worden verhuurd. Als architect is er echt geen eer aan te behalen. De standaard woningen die in massaproductie uit de grond worden  gestampt zijn net kiloknallers van steen. Gemaakt van de goedkoopste materialen. Als na 30 jaar de hypotheek is afgelost kun je er alleen blijven wonen als er drastisch wordt gerenoveerd. De tijd dat de Nederlandse architectuur werd bewonderd dreigt op deze manier wel heel snel te vervagen.

Kansen voor de woningbouw

Happel ziet de huidige opgave om binnen 10 jaar een miljoen extra woningen te bouwen niet als een schrikbeeld maar juist als een kans en een uitdaging. Juist nu moet er gezocht worden naar nieuwe duurzame manieren van bouwen, zodat de huizen die we vandaag bouwen toekomstbestendig zijn. Zo wordt het risico kleiner dat over een aantal jaren blijkt dat de woningen die in alle haast uit de grond zijn gestampt niet blijken te voldoen aan de dan geldende behoefte. We moeten volgens Happel nu al bedenken hoe we in 2040 willen wonen en stoppen met bouwprojecten uitsluitend als lucratief verdienmodel te zien.

Bron: NRC Next