Amsterdam’s toekomst: Smart Mobility Hub met sportpark

19 februari 2024

De Smart Mobility Hub (SMH)

Naast de Johan Cruijff Arena en metrostation Strandvliet in Amsterdam wordt de Smart Mobility Hub (SMH) ontwikkeld. Deze hub zal een sportpark met horecagelegenheid op het dak hebben. Het wordt het centrale mobiliteitsknooppunt van Amsterdam, met parkeergelegenheid voor auto’s, fietsen, touringcars en taxi’s, evenals ruimte voor deelauto’s en -scooters.

Slimme functionaliteiten

De naam ‘smart’ verwijst naar het slimme digitale inrijsysteem en de flexibele constructie die aanpassingen en functiewijzigingen mogelijk maakt.

De nieuwe kern

De SMH vormt het begin van de ontwikkeling van De Nieuwe Kern, die Amsterdam Zuidoost met de rest van de stad verbindt. Het gebied wordt ontwikkeld door verschillende grondeigenaren, waaronder de gemeente Amsterdam, NS, AFC Ajax en Borchland/VolkerWessels. Het plan omvat woningen, bedrijven, kantoren, sportfaciliteiten, horeca en recreatie, met minstens 4.500 nieuwe woningen.

Ontwerp en bouw

Het ontwerp van de SMH is toevertrouwd aan Cepezed, in samenwerking met Buro Sant en Co en Goudappel Coffeng. Heijmans heeft de bouw gegund gekregen, met een verwachte start in 2025 en oplevering gepland voor de zomer van 2027.

Vervanging en uitbreiding

De SMH zal de huidige parkeerterreinen ten noorden van de Johan Cruijff ArenA vervangen. Deze locatie zal plaats bieden aan woningbouw en de uitbreiding van sportpark De Toekomst van AFC Ajax. Dit project markeert een belangrijke stap in de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam, gericht op mobiliteit, duurzaamheid en gemeenschapsvoorzieningen.

Bron: cobouw.nl