Amsterdam stuwt de kantorenmarkt naar groei

23 oktober 2023

Naast de woningmarkt begint ook de kantorenmarkt op te leven. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt een opvallende stijging van het gebruik van kantoorruimte in het afgelopen kwartaal. In vergelijking met het voorgaande jaar steeg het gebruik met een derde, terwijl het aanbod afnam en de koopprijs sterk toenam. Deze groei is voornamelijk te danken aan Amsterdam.

Toename van in gebruik genomen kantoorruimteDe metamorfose van de Amsterdamse Zuidas

In het afgelopen kwartaal werd bijna 300.000 vierkante meter kantoorruimte in gebruik genomen, wat neerkomt op een groei van een derde ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Het aantal transacties nam ook toe na twee kwartalen van daling, hoewel 2023 nog steeds achterloopt op voorgaande jaren.

Stijging van de koopprijs en vermindering van de verkoopduur

De koopprijs van kantoorruimte, die nu ruim €1400 per vierkante meter bedraagt, ligt hoger dan in voorgaande jaren. De tijd die kantoren nodig hebben om te worden verkocht of verhuurd na aanbieding is verminderd tot 352 dagen, hoewel dit nog steeds aanzienlijk langer is dan voor winkels of andere bedrijfsruimten.

Amsterdam leidt de groei

Verreweg de meeste kantoorruimte die het afgelopen kwartaal in gebruik werd genomen, bevond zich in Amsterdam, vooral in de buurt van de Zuidas. Amsterdam was goed voor bijna een derde van alle in gebruik genomen vierkante meters. Buiten de grote steden merkt de NVM geen tekenen van een groeiende kantorenmarkt.

Bron: fd.nl