De airco gebruiken om de woning te verwarmen wordt steeds populairder

6 augustus 2022

Steeds meer woningen hebben airconditioning. Deze kan niet alleen worden gebruikt om de woning te koelen, maar ook als verwarming. Het gaat hierbij om een installatie, dus niet om een losse airco die te koop is bij webwinkels en warenhuizen. Sinds 2016 houdt de NVKL de cijfers bij. Toen werden er in een jaar 75.000 airco’s geïnstalleerd, in 2018 waren dat er al 98.000. In 2021 was dat aantal gestegen tot maar liefst 260.000. En steeds meer airco bezitters ontdekken dat ze hun woning met de installatie niet alleen kunnen koelen, maar dat verwarmen ook een optie is. Voor 2022 wordt rekening gehouden met een lichte daling tot 235.000 installaties, mede veroorzaakt door het wereldwijde tekort aan chips.

De airco gebruiken om de woning te verwarmen wordt steeds populairder

Verwarmen met de airco

Installateurs en leveranciers bemerken dat steeds meer kopers de airco het hele jaar door willen gebruiken. In de zomer om te koelen, en in de winter om als verwarming te fungeren. Dit wordt vooral ingegeven door de fors gestegen gasprijs. Een airconditioning gebruikt stroom, ook niet gratis maar flink goedkoper dan gas. Voor zo’n 30% van de kopers is verwarmen een belangrijke reden voor de aanschaf. Of mensen een offerte aanvragen voor een airco hangt vooral af van het weer. In de zomer zijn er vaak meer aanvragen. Toch is de markt een beetje gestabiliseerd, de wachttijd voor installatie is nu gemiddeld 6 weken. Of dat zo blijft is onduidelijk, veel installateurs zijn ook al druk met het plaatsen van warmtepompen, omdat die vanaf 2026 verplicht zijn bij de vervanging van de gasgestookte CV ketel.

Wereldwijd meer gebruik van airco’s

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen worden meer airco’s geïnstalleerd. Het Internationaal Energie Agentschap meldt dat het aantal airco’s sinds 1990 in pakweg 25 jaar al is verdrievoudigd. In 2018 waren 1,6 airco’s in gebruik, de verwachting is dat dat er rond 2050 al 5,6 miljard zijn. Al die airconditioners zijn natuurlijk geen goed nieuws voor het milieu omdat ze stroom verbruiken. In de winter de airco als verwarming gebruiken is een ander verhaal omdat je het stroomverbruik dan kunt wegstrepen tegen energieverbruik voor verwarming. Maar in de zomer je huis koel houden kan ook prima door goede zonwering en door ramen en deuren overdag dicht te houden, zo adviseren deskundigen.

Bron: NRC