Afvlakking van huurprijzen in Europese steden na jaren van groei

8 januari 2024

Matige stijging in het vierde kwartaal 2023

Na jaren van aanzienlijke prijsstijgingen in grote Europese steden, meldt verhuurplatform HousingAnywhere dat de forse huurprijsverhogingen zijn afgenomen. In het vierde kwartaal van 2023 stegen de huren van appartementen, studio’s en kamers gemiddeld met 5,8% ten opzichte van een jaar eerder, wat de kleinste stijging is in ruim twee jaar.

Piekmoment halverwege 2022Amsterdam overweegt maatregelen tegen te lange leegstand woningen

Halverwege 2022 bereikte de huurstijging een piek van ongeveer 19%, voornamelijk als gevolg van een opleving in de vraag naar woonruimte in populaire steden na de opheffing van reisbeperkingen. Toegenomen vraag naar tijdelijke verhuur, met name voor toeristen, beperkte het aanbod voor de middellange tot lange termijn.

Amsterdam koploper in huurprijzen

Amsterdam voert de lijst aan als de stad waar huurders het meest betalen voor een appartement, hoewel het hierbij gaat om een woning van gemiddeld 70 vierkante meter. Wanneer gekeken wordt naar de vierkantemeterprijs, is Parijs de duurste stad. Londen is niet meegenomen in het onderzoek.

Huurprijsstijging en -daling in Nederlandse steden

Onder de grote Nederlandse steden vertoonde Amsterdam in 2022 de sterkste stijging van de huurprijzen, gevolgd door een kleine daling in 2023. In Den Haag, Utrecht en Rotterdam bleven de huurprijzen in het afgelopen jaar echter stijgen, ondanks een kleine afkoeling in het vierde kwartaal.

Bron: fd.nl