Afkoeling op de huizenmarkt, maar hard gaat het nog niet

27 september 2022

Uit cijfers van het CBS en het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen in augustus 2022 heel licht zijn gedaald. Maar dan wordt er wel vergeleken met juli 2022 en de daling bedraagt slechts 0,1%. Vergeleken met augustus 2021 was er nog wel sprake van een prijsstijging van koopwoningen. Maar die was wel lager dan in juli. Makelaars merken dat er minder verzoeken komen voor een bezichtiging als een huis te koop wordt gezet en er zijn minder biedingen. Dit wijst op een voorzichtige afkoeling van de woningmarkt in Nederland.

Afkoeling op de huizenmarkt, maar hard gaat het nog niet

Stagnatie van de huizenprijzen

Een woordvoerder van het CBS wil nog niet spreken van een daling van de huizenprijzen. Eerder was er sprake van een lichte daling in december 2021, maar die werd weer goed gemaakt in januari 2022. Wat wel opvalt is dat de huizenprijzen nu al drie maanden op rij min of meer stabiel zijn als wordt gekeken naar de maand ervoor. Kopers zijn terughoudend vanwege de hoge inflatie en de gestegen hypotheekrente. Ook de oorlog in Oekraïne speelt nog steeds een rol. Makelaarsland meldde al eerder dat er weer vaker onder dan boven de vraagprijs voor een koophuis wordt geboden.

Nog geen structurele prijsdaling

Er is volgens de CBS-cijfers nog geen sprake van een structurele prijsdaling van de huizenprijzen in augustus. Ook NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, ziet die trend nog niet. Of er in 2023 wel een prijsdaling inzet zal afhangen van verschillende factoren en is dus nog onzeker.

Bron: Het Financieele Dagblad