Afkoelende huizenmarkt biedt weer ruimte voor onderhandelen bij aankoop woning

13 december 2022

De woningmarkt in Nederland is over het hoogtepunt heen. Dat zorgt ervoor dat koophuizen niet meer als warme broodjes over de toonbank gaan. Huizenkopers worden weer kritisch bij de aankoop van een huis. Er is meer keuze en dat maakt dat het wensenlijstje voor de nieuwe woning weer kan worden afgevinkt. Een makelaar in Amsterdam merkt dat de markt bekoelt. Voorheen kwamen er tientallen mensen op ene bezichtiging af. Wilde je het huis dan moest je bijna ter plekke een bod doen. Een huis werd binnen een paar dagen gegund aan de hoogste bieder. Nu ontstaat er langzaam maar zeker weer een situatie dat je woningen met elkaar kunt vergelijken en goed kunt nadenken of je dat huis echt wilt en wat je ervoor over hebt.

Meer huizen te koop

Het aanbod aan koopwoningen is nog steeds laag, maar het stijgt wel. In het derde kwartaal van 2022 stonden er zo’n 30.000 woningen te koop bij NVM makelaars. Dat is 80% meer dan een jaar eerder. In vergelijking met het 2e kwartaal van 2022 nam het aanbod toe met 20%. Het aantal woningen waaruit een koper kan kiezen is gestegen van 1,6 naar 2,8 woningen. Dat is nog niet ideaal. Daarvoor moet dit aantal op 5 huizen liggen. Maar de situatie op de woningmarkt is wel aan het verbeteren voor de huizenzoekers. Wordt er een bod gedaan dan wordt er minder vaak overboden. Waar dat wel gebeurt, is het bedrag van de bieding lager.

Afkoelende huizenmarkt biedt weer ruimte voor onderhandelen bij aankoop woning

Duurzaamheid

Mensen die op zoek zijn naar een koophuis hanteren andere criteria. Door de hoge inflatie en de hypotheekrente die in krap een jaar tijd 3 keer zo hoog werd hebben mensen minder te besteden. De hoge kosten voor gas en stroom zorgen ervoor dat kopers veel beter letten op het energielabel van een huis. Bij een zoekopdracht op de website van Funda wordt in veel meer gevallen gefilterd op energielabel. Huizen met een hoger energielabel zijn vaak nieuwer. Vooral oudere woningen hebben een label E of lager. Dat zijn vaak wel authentieke woningen ‘met karakter’. Maar er moet wel veel aan gebeuren, niet alleen als het gaat om verduurzamen. Kopers hebben een duidelijke voorkeur voor een huis waar ze zonder al te hoge investeringen in kunnen trekken.

Trek vanuit de Randstad

Het feit dat er meer thuisgewerkt wordt is ook nog steeds zichtbaar op de woningmarkt. Huizenkopers zijn duidelijk op zoek naar een ruime woning met een tuin. Dan kan er een werkkamer worden ingericht en de kinderen kunnen veilig buiten spelen. Dit soort woningen zijn in bepaalde delen van Nederland nog altijd fors goedkoper dan in de Randstad. Daarom zijn er nog steeds relatief veel huizenkopers die hun heil in andere delen van het land zoeken. Doordat ze niet meer 5 dagen per week naar kantoor hoeven, kunnen ze minder kritisch kijken naar de plaats waar ze wonen. Dan kunnen andere criteria voor een huis prioriteit krijgen.

Bron: Het Financieele Dagblad