ABN Amro verwacht prijsdaling huizen

9 april 2020

Vanaf 2021 zal er een prijsdaling voor huizen optreden, verwacht ABN Amro. Door de coronacrisis komt er een einde aan de groei op de woningmarkt. In 2020 zal nog een minimale stijging te zien zijn. Daarna zal de daling inzetten. Dit staat in de woningmarktmonitor van de bank.

Recessie onvermijdelijk

Hoewel er een flink steunpakket ligt, lijkt recessie onvermijdelijk. Dit zal ook de prijsdaling voor huizen met zich meebrengen. Mensen zullen inkomens verliezen of een lager besteedbaar inkomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de toename van de zorgkosten. Dit zal zwaar meewegen. Mede ook omdat daardoor het geld dus niet aan huizen besteed kan worden.

ABN Amro verwacht prijsdaling huizen

Afname van beleggers

Ook wordt verwacht dat de particuliere beleggers halt zullen houden. Dit is een groep die prijsdaling kan laten inzetten. Juist omdat zij flink in aantal zijn gegroeid in recente jaren. Minder inkomen betekent voor hen minder kansen. Voor hen wordt bovendien de aandelenbeurs ook weer aantrekkelijker door de daling van de koersen. Dit was lange tijd niet aantrekkelijk voor hen.

Stijging van de hypotheekrente

Ook de hypotheekrente stijgt. Dit maakt een huis kopen duurder. Dit leidt er volgens ABN Amro toe dat de vraag naar huizen kleiner wordt. Dit betekent dat er minder gekocht wordt. Daardoor zal de prijsdaling inzetten. Verwacht wordt dat dit vanaf 2021 zal gebeuren. Hoe sterk dit gebeurt, is nog niet te zeggen. Zelfs initiatieven van belanghebbende partijen kunnen hier niet veel aan veranderen.

Bron: Het Financieele dagblad