ABN Amro: kentering op de vastgoedmarkt

13 december 2022

Uit een analyse van ABN Amro Bank blijkt dat de prijzen voor zowel woningen als kantoorvastgoed dalen. Die trend was al te zien in het derde kwartaal van 2022, en zal naar verwachting ook in de laatste 3 maanden van het jaar doorzetten.

Woningen en kantoren goedkoper

Woningen daalden in het derde kwartaal van 2022 gemiddeld 1% in waarde. Kantoorvastgoed werd gemiddeld 1,8% goedkoper. Vergeleken met een jaar eerder stegen de prijzen overigens nog wel, maar minder hard dan in de eerste maanden van 2022. Toen werden nog records gebroken.

Duurdere leningen

Een belangrijke oorzaak dat de prijzen voor vastgoed dalen is dat de rente fors is gestegen. Vastgoed, zowel particulier als zakelijk, wordt immers vrijwel altijd met geleend geld gekocht. Ook zijn beleggers terughoudend omdat de economische omstandigheden veranderen. Steeds meer bedrijven kunnen toe met minder vierkante meters kantoorruimte. Er wordt veel meer thuis gewerkt en dus zijn er minder bureaus nodig. In de sectoren logistiek en retail vastgoed is nog geen sprake van een daling. Logistiek vastgoed steeg gemiddeld 1,8% in waarde, retail vastgoed met 0,4%.

Bron: Het Financieele Dagblad