Aantal kantoorprojecten stijgt: meer kantoren in de ontwerpfase

2 november 2023

Dit jaar is er een toename van kantoorprojecten in vergelijking met 2022, en deze opwaartse trend lijkt door te zetten. We kijken naar waar deze kantoren worden gebouwd, duurzaamheidsmaatregelen die worden genomen, en wie de toonaangevende aannemers en architecten in dit domein zijn.

Meer kantoren in ontwerpfase, maar minder voltooidDit zijn de plannen van de nieuwe eigenaar met het kantoor van ABN Amro op de Zuidas

In 2022 werden 490 kantoorprojecten gerealiseerd, terwijl dat aantal dit jaar is gedaald tot 447. De meest opvallende stijging is te zien in het aantal projecten in de ontwerpfase, waar momenteel 336 kantoren worden ontworpen, ruim een kwart meer dan vorig jaar.

Zuid-Holland leidt in kantoorbouw, Noord-Holland in kantoorruimte

Zuid-Holland is de provincie met het hoogste aantal kantoorprojecten, met 238 dit jaar, wat dertien meer is dan vorig jaar. Noord-Holland staat op de tweede plaats en bouwt een groter totaal oppervlak aan kantoorruimte. Het grootste lopende project in Zuid-Holland is het Masterplan Rijnhaven in Rotterdam, terwijl er in Noord-Holland meer kantoorruimte wordt gerealiseerd.

Focus op ‘zeer grote’ kantoorprojecten

Het merendeel van de geplande kantoornieuwbouw of renovatieprojecten heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter of meer en wordt gecategoriseerd als ‘zeer groot’. In vergelijking met 2022 zijn er bijna twee keer zoveel zeer grote bouwprojecten, met 249 tegenover 127 grote projecten.

Duurzaamheid in kantoorprojecten

Ledverlichting blijft de meest gebruikte duurzaamheidsmaatregel bij de realisatie van nieuwe kantoren. Er is een groeiende populariteit van energiezuinige lampen, wat vooral relevant is vanwege de verplichte eisen voor energielabel-C. Groene daken en zonnepanelen nemen ook lichtelijk toe. Er is echter een afname in het gebruik van warmtepompen.

Toekomstverwachtingen en leiders in de industrie

Het aantal geplande bouwprojecten voor kantoren neemt nog steeds toe, met uitzondering van een dip in 2021. De komende jaren wordt verwacht dat het aantal verder zal groeien, naarmate meer projecten hun opleverdatum bekendmaken. Architectenbureau cepezed behoudt de hoogste ramingswaarde in 2023, terwijl aannemer JP Van Eesteren de grootste kantorenbouwer van Nederland is. Installateur Homij stijgt naar de eerste plaats in vergelijking met 2022.

Diversiteit in combinatieprojecten

Kantoorruimte wordt vaak gecombineerd met andere functies, waarbij de combinatie van kantoor- en woonruimte het meest voorkomt, gevolgd door kantoren gecombineerd met winkels en parkeervoorzieningen, evenals kantoren gecombineerd met werkruimte, horeca, sport en recreatie.

Bron: cobouw.nl