2019 was een recordjaar voor Nederlandse vastgoedbeleggers

20 januari 2020

Ondanks de malaise op de woningmarkt vanwege de stagnatie in nieuwbouwprojecten als  gevolg van de stikstof- en PFAS crisis heeft de vastgoedsector in Nederland beslist geen slecht jaar achter de rug. In 2019 werd in totaal voor 20,8 miljard euro belegd in vastgoed, dat is iets meer dan in 2018. Van alle aankopen werd 70% buiten de 4 grote steden gedaan. Dat is logisch, omdat er in de grote steden wegens ruimtegebrek veel minder kan worden gebouwd. Deskundigen hadden eigenlijk verwacht dat de investeringen zouden teruglopen, omdat er simpelweg minder vastgoed beschikbaar is. Maar beleggers zijn creatief gebleken en hebben hun investeringsmogelijkheden toch gevonden.

Hoogste investering in de regio sinds 2011

De vastgoedmarkt in Nederland vond zijn weg naar andere locaties. Onder andere Zwolle, Groningen, Eindhoven en Leeuwarden waren in trek als locaties voor investeringen in nieuw en bestaand vastgoed. De steden in de Randstad worden zo langzamerhand onbetaalbaar als het om vastgoed gaat. Daarom wijken niet alleen huizenkopers maar ook beleggers uit naar steden in andere delen van het land.

2019 was een recordjaar voor Nederlandse vastgoedbeleggers

Kantoorruimte en woningen voor woekerprijzen in Amsterdam

Of het nu gaat om kantoorruimte of om woningen, in de 4 grote steden is het bijna niet meer te koop en als het er al is dan is het voor een groeiende groep onbetaalbaar. De huur voor een kantoorpand op een aantrekkelijke locatie in Amsterdam steeg tot 500 euro per vierkante meter per jaar. Nieuwe kantoren hebben een aanvangsrendement van 3%. Daar komt bij dat er een stijging van de huurprijzen voor kantoorruimte in Amsterdam wordt verwacht van nog eens 7% in 2020. De vraag naar vastgoed is nog steeds groot. Ondanks de huidige problemen omtrent stikstof en PFAS wordt dan ook in 2020 rekening gehouden met een verdere groei.

Bron: Het Financieele Dagblad