De Vinex wijk 2.0

26 april 2023

Wie denkt aan een Vinex wijk ziet vooral in korte tijd uit de grond gestampte huizen in een wijk die nou niet bepaald uitnodigend is. Maar het kan ook anders. Dat bewijst de architect van de Vinex wijk 2.0 in stadsdeel Haverleij van Den Bosch. Zo’n dertig jaar geleden presenteerde architect Sjoerd Soeters zijn plannen met behulp van een taart en meerdere losse gebakjes. Die stelden de vesting van de wijk voor en de omliggende woningen. Met zijn plan zou veel minder grond in beslag worden genomen door bebouwing. Er kwam ruimte voor onder andere een park en een bos.

Langdurig bouwproces

Het totale project Haverleij heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Maar anno 2023 nadert de Vinex wijk 2.0 in Den Bosch eindelijk de eindoplevering. Aan de laatste wijk, Oeverhuijze, wordt nu gebouwd. Heesterburgh werd in 2022 opgeleverd. Het uiteindelijke ontwerp is grotendeels geworden zoals de architect het voor ogen had. Slechts enkele aanpassingen hebben zijn oorspronkelijke voorstel wat aangepast. Maar het principe van de taart en de omliggende gebakjes als kastelen is overeind gebleven. Haverleij is een bonte mengeling geworden van talloze bouwstijlen. Je vindt er hoogbouw met appartementen, eengezinswoningen in talloze uitvoeringen en vrijstaande huizen en twee-onder-een-kappers.

Leliënhuyze

Verschillende architecten ontwierpen delen van de nieuwe wijk. De hoofdarchitect deed ook een duit in het zakje met de wijk Leliënhuyze. Deze heeft een heuse slotgracht en een knus hofje met rijtjeshuizen. Maar een onneembare vesting is het zeker niet. Vanwege de bijzondere bouwstijlen met kastelen en hofjes wordt Haverleij zowel verguisd als geroemd. Sommige architecten zijn laaiend enthousiast over deze Vinex wijk 2.0. Andere hebben ernstige bedenkingen tegen de in dit deel van Den Bosch gekozen aanpak. Architecten die van moderne ontwerpen houden zijn meestal niet zo enthousiast. Want de woontorens in Haverleij zien eruit als kastelen. Dit hadden eigenlijk woontorens opgetrokken uit glas en staal moeten worden. Maar op deze manier biedt de wijk het beste van twee werelden: voldoende woonruimte voor de inwoners van Den Bosch en omgeving en een fijne groene plek om te wonen.

Bron: NRC