Woningmarkt in Nederland en Europa: oververhitting en prijsstijgingen

11 juli 2024

Huizenprijzen in Nederland

De huizenprijzen in Nederland zijn weer flink aan het stijgen. Volgens recente cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van dit jaar is er een duidelijke opwaartse trend zichtbaar. Hoewel er nog geen Europese vergelijking voor deze specifieke periode beschikbaar is, kunnen we de situatie in Nederland tot en met het eerste kwartaal van dit jaar vergelijken met andere Europese landen. Hieruit blijkt dat Nederland qua huizenprijsstijging in de Europese middenmoot zit.

Invloeden op de woningmarktKoophuizen in Nederland opnieuw goedkoper in november 2022

In 2023 kende de Nederlandse huizenmarkt een korte dip, maar deze werd snel gevolgd door een herstel. Dit herstel werd mede mogelijk gemaakt door een gestabiliseerde rente, hogere lonen en een aanhoudende krapte op de woningmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de huizenprijzen in Nederland met 1,3% op jaarbasis. Vergeleken met het begin van 2010 ligt de gemiddelde woningwaarde nu ongeveer 50% hoger.

Europese vergelijking

Volgens Eurostat steeg de prijs van een gemiddelde Nederlandse woning in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 4%. Deze stijging plaatst Nederland in de middenmoot van Europa. In het tweede kwartaal versnelde deze prijsstijging verder, zoals vorige week werd bevestigd door makelaarsvereniging NVM.

Langetermijntrends

Over een periode van vijftien jaar gezien, stegen de huizenprijzen in Nederland met 70%, terwijl de gemiddelde prijsstijging in Europa rond de 50% ligt. Opvallend is dat de grootste prijsstijgingen plaatsvonden in kleinere, voornamelijk Oost-Europese landen. Daarentegen blijven grote Europese landen zoals Italië, Spanje en Frankrijk aanzienlijk achter in prijsstijgingen.

Bron: fd.nl