Woningcorporaties reiken collega Vestia opnieuw de hand

6 december 2021

Woningcorporatie Vestia kwam in 2012 in forse financiële problemen na riskante beleggingen. De schuld liep op tot 4,5 miljard euro. Toen al werd het noodlijdende bedrijf door collega corporaties uit de brand geholpen. In 2021 werd duidelijk dat Vestia opnieuw in de problemen dreigde te komen. Onder strenge voorwaarden waren corporaties bereid om de dure leningen van Vestia over te nemen tegen leningen met een lagere rente.

Opsplitsing in 3 bedrijven

Een belangrijke voorwaarde voor een tweede hulpactie was dat Vestia zou worden opgesplitst in drie aparte bedrijven. De afspraken hiervoor zijn inmiddels gemaakt. Vanaf 2 januari 2023 bestaat Vestia uit drie bedrijven, één voor Rotterdam, Den Haag en Delft-Zoetermeer. Nu aan deze voorwaarde is voldaan willen 251 collega corporaties de helpende hand bieden. Een aantal van hen neemt woningen over. Een andere groep is bereid om de dure leningen van Vestia over te nemen en hier zelf geld voor te lenen tegen een lagere rente die door Vestia wordt afgelost. Op die manier bespaart Vestia per jaar zo’n 28 miljoen aan rentelasten.

Dankbaarheid om solidariteit

Zowel Martin van Rijn, voorzitter van overkoepelende organisatie Aedes als Richard Feenstra, bestuurder bij Vestia, zijn trots op het behaalde resultaat. Het toont de solidariteit binnen de sector aan. Bovendien geeft het Vestia de mogelijkheid om de toekomst met meer vertrouwen tegemoet te zien. De door de corporaties overgenomen leningen hebben een looptijd van 40 jaar om de lasten voor deze woningcorporaties zo laag mogelijk te houden.

Bron: Het Financieele Dagblad