Wonen op het water krijgt een nieuwe dimensie in Amsterdam

3 april 2019

In Amsterdam waren al veel woonboten, maar nu komt daar een nieuw project bij. In overleg met de toekomstige bewoners wordt er nu een complete woonwijk op het water gerealiseerd. Bij de bouw van de huizen wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technische snufjes voor duurzaam en comfortabel wonen. In 2020 zijn er als alles volgens plan verloopt 46 luxe woonarken gerealiseerd binnen het project Schoon Schip. In december 2018 werden de eerste 7 woonboten ,die elders in Nederland waren gebouwd, afgemeerd aan het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord.

Een dorp midden in de stad

In 2008 vonden de eerste gesprekken plaats voor een project met woonarken in Amsterdam. Architectenbureau Space & Matter zag hierin een unieke kans om zich waar te maken met dit prestigieuze project.

Wonen op het water krijgt een nieuwe dimensie in Amsterdam

Duurzaam wonen op het water

De bedoeling van het project was van begin af aan dat alles zo duurzaam mogelijk wordt gerealiseerd de woonboten zijn dan ook optimaal geïsoleerd en hebben “groene” daken. De boten zijn voorzien van zonnepanelen waarmee de bewoners hun eigen stroom opwekken.

De verwarming komt uit het water met behulp van een warmtepomp. Het teveel aan stroom dat wordt opgewekt kan per huishouden in een batterij worden opgeslagen voor eigen gebruik of om door te verkopen. Maar de bewoners gaan nog een paar stappen verder. Zo hebben ze geen eigen auto’s. Er is een aantal elektrische auto’s en bakfietsen beschikbaar die de bewoners kunnen gebruiken in onderling overleg.

Vrij leven en genieten

Een duurzaam huis betekent overigens niet dat er niets meer kan of mag. Zo wordt er gebruik gemaakt van een systeem dat het water recyclet. Douchen kost dus geen extra water want het wordt hergebruikt. “We kunnen lekker lang onder de douche staan zonder dat we daar een schuldgevoel van hoeven te krijgen”, aldus één van de toekomstige bewoners, wiens woonboot werd opgetrokken uit louter duurzame materialen die hij zelf uitzocht samen met de aannemer. In maart en april worden opnieuw woonboten afgeleverd totdat het project ergens in 2020 compleet is. De bewoners kunnen niet wachten om hun ruime woning op en aan het water te kunnen betrekken.
Bron: Financieele Dagblad