“Wognum: het epicentrum van modulair bouwen”

9 oktober 2023

Ursem Modulaire Bouwsystemen, gevestigd in Wognum, profileert zich als een vooraanstaande speler in de modulaire bouwwereld. Terwijl het bedrijf dit jaar meer dan zevenhonderd fabriekswoningen bouwt, ziet het met verbazing hoe concurrenten hun eigen fabrieken opzetten. In dit artikel ontdekken we de geavanceerde aanpak van Ursem, de uitdagingen in de planning, de impact van concurrentie, en hun visie op duurzaamheid.

Geavanceerde modulaire bouw in Wognum

Ursem staat bekend om zijn geavanceerde woningfabriek in West-Friesland, die 3D-modules produceert voor diverse gebouwen, waaronder woontorens en hotels. De fabriek, oorspronkelijk gestart in de jaren tachtig, is geëvolueerd naar een geautomatiseerde houtskeletbouwstraat.

Uitdagingen in planning en continuïteitNederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

Ondanks decennia ervaring blijft het volplannen van de fabriek een uitdaging. Het bedrijf plant de fabriek 150 procent vol om 100 procent continuïteit te waarborgen. Onvoorziene veranderingen in projecten kunnen echter een bedreiging vormen voor deze planning.

Toenemende concurrentie en volwassenheid van de markt

Ursem ziet in het hele land nieuwe woningfabrieken ontstaan en erkent dat de reputatie van modulaire woningen verbetert door deze groeiende concurrentie. Ze benadrukken echter het belang van het scheiden van kwaliteit van kwantiteit in de snelgroeiende markt.

Duurzaamheid en biobased materialen

Met een groeiende belangstelling voor houten woningen, profiteert Ursem van de duurzaamheidstrend, vooral onder corporaties. Ze benadrukken het gebruik van biobased materialen en staan positief tegenover hogere duurzaamheidseisen, terwijl ze zich inspannen om kosteneffectieve oplossingen te vinden.

Strategische samenwerkingen en toekomstige puzzels

Ursem bouwt niet alleen woningen maar ook langdurige relaties. Langjarige productieafspraken met corporaties zorgen niet alleen voor stabiliteit in de fabriek maar dragen ook bij aan lagere prijzen. Het bedrijf heeft ook interesse gewekt bij grote ontwikkelaars zoals BPD, wat kan resulteren in de afname van honderden woningen.

Duurzaamheidsmissie en zoektocht naar biobased materialen

De toewijding van Ursem aan duurzaamheid blijkt uit hun ambitie om meer biobased materialen te gebruiken. Terwijl hogere duurzaamheidseisen druk zetten op de kostprijs, zien ze het als een uitdaging om elders kosten te verlagen en streven ze naar een evenwicht tussen duurzaamheid en betaalbaarheid.

Bron: cobouw.nl