Zijn de verwachtingen van hybride warmtepompen wel realistisch?
1 mei 2022
Hybride warmtepompen gaan als warme broodjes over de toonbank sinds de prijs voor aardgas door het dak gaat. Steeds meer huishoudens en ook bedrijven stappen over op een elektrische warmtepomp die het huis verwarmt, indien nodig ondersteund door de cv-installatie. Een warmtepomp kost anno 2022 gemiddeld 5500 euro en kan het gebruik van gas met ongeveer 55% verminderen. Een warmtepomp werkt net als een airco. Hij zuigt koude lucht van buiten aan die met behulp van stroom wordt verwarmd. Als dat niet voldoende lukt, bijvoorbeeld als het in de winter erg koud is, dan krijgt de pomp hulp van de op gas gestookte cv-ketel. Die ketel zorgt sowieso voor warm water uit de kraan of voor het douchen.
Twee soorten warmtepompen
De hybride warmtepomp is de goedkopere oplossing als je wilt overstappen op verwarming met elektriciteit. De kosten van gemiddeld € 5500 worden nog een stukje gereduceerd dankzij een subsidie van 2000 euro. Kies je voor een volledig elektrische warmtepomp dan liggen de kosten tussen de 8000 en 10.000 euro, maar kun je rekenen op 3000 euro subsidie. De besparing op de energiekosten ligt gemiddeld rond de 25%. Een huishouden gebruikt minder gas, maar natuurlijk wel meer elektriciteit. Afhankelijk van de situatie kan er fors op gas worden bespaard. Maar het is wel zaak om de aankoop van een hybride warmtepomp goed te overwegen. Niet elk huis is hiervoor geschikt.
Goede isolatie is essentieel
Het rendement van een warmtepomp verbetert sterk als de pomp wordt gebruikt in een goed geïsoleerd huis. Een volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor woningen die volledig zijn geïsoleerd, dus dak, vloer en buitenmuren. Minder goed geïsoleerde woningen kunnen vaak wel gebruik maken van een hybride warmtepomp, omdat de cv-ketel immers bijspringt als dat nodig is. Alleen zal de besparing uiteraard aanzienlijk minder zijn wanneer de woning niet van goede isolatie is voorzien. De hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp bestaan al jaren. Maar eerder was gas zo goedkoop dat investeren niet loonde.
Kabinet ziet kansen
In Nederland dreigen de ambities om te verduurzamen niet te worden gehaald. Het doel is nog steeds dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. Om dat doel te halen ziet de regering de hybride warmtepomp als een belangrijke stap. Mede daarom kan er nu subsidie worden aangevraagd. Het volledig aardgasvrij maken van huizen vlot maar langzaam. Veel aanpassingen die daarvoor nodig zijn blijken te duur of te ingrijpend. Daarom bieden gemeenten die subsidie kregen voor het ‘van het gas halen’ van huizen nu uit dat budget een bijdrage voor isolatie en een hybride warmtepomp.
Te rooskleurige voorstelling
Deskundigen waarschuwen dat niet zomaar in ieder huis een hybride warmtepomp kan worden geplaatst. Dat wil zeggen: het kan wel, maar of de pomp de gewenste besparing oplevert is lang niet altijd zeker. Zo moeten de radiatoren groot genoeg zijn, omdat de pomp anders te veel stroom moet gebruiken om het huis goed warm te krijgen. Een hybride warmtepomp verlaagt de CO2 uitstoot van een gemiddelde woning met 25%. Staat er een elektrische warmtepomp dan bedraagt die reductie 50%. De klimaatdoelen van 2050 worden niet gehaald als Nederlandse huizen massaal overstappen op een hybride pomp, omdat er dan uiteraard ook nog gas wordt gebruikt. Het is belangrijk om bij het nemen van een beslissing goed te kijken naar het huis en hoe goed dit is geïsoleerd, zo luidt het advies.
Bron: Het Financieele Dagblad