Verbetering van doorstroming essentieel voor woningmarkt

24 mei 2023

Naast het stimuleren van nieuwbouw wordt een betere doorstroming van jonge kopers op de woningmarkt gezien als een van de oplossingen voor de huidige krapte. Volgens woningmarktexperts blijkt uit onderzoek van het Kadaster dat slechts een vijfde van alle starters binnen vijf jaar doorstroomt naar een andere woning. Hoewel dit het dubbele is van het doorstroompercentage tijdens de woningmarktcrisis in 2013, ligt het nog steeds een derde lager dan in voorgaande jaren.

Verbetering van doorstroming essentieel voor woningmarkt

Invloed van woningmarktcrisis op doorstroming

De woningmarktcrisis in 2013 had ook een negatieve impact op de doorstroming van starters. Van de jonge kopers (tot en met 34 jaar) die in 2008 en 2009 een huis kochten, verhuisde minder dan 10% binnen vijf jaar naar een andere woning.

Verschillen tussen jonge kopers en woningeigenaren

In de afgelopen decennia bleek dat jonge kopers sneller doorstromen dan oudere woningeigenaren. Vooral jonge eigenaren van een appartement verhuizen sneller (34% binnen vijf jaar) in vergelijking met jongeren die een tussenwoning bezitten (20%).

Doorstroming in verschillende gemeenten

Het Kadaster heeft ook gekeken naar de doorstroming van jonge kopers in de grootste 45 gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat koopstarters in Den Bosch en Groningen het meest verhuizen binnen vijf jaar, terwijl in Enschede en Roosendaal de doorstroming het laagst is.

Bron: FD