Vastgoedbeleggers moeten hun miljarden kwijt

23 januari 2018

Vanwege de concurrentie om het beste Nederlandse vastgoed nemen beleggers weer meer risico’s om rendement te halen. Ook de minder goede locaties beginnen daardoor weer in trek te raken. Investeerders gaan gebouwen weer met meer schuld financieren en accepteren kortere huurcontracten. Dit verwacht adviseur CBRE, beleggers bevestigen de trend.

Vastgoed was afgelopen jaar populair als belegging. Bijna €20 mrd werd geïnvesteerd in Nederlandse kantoren, winkels, woningen en andere stenen. Dit is bijna twee keer zoveel als in 2007. Dit komt mede door de monetaire verruiming door de ECB van de afgelopen jaren. Er is in de markt veel druk om te investeren. Zelfs kantoorgebouwen met een aflopend huurcontract horen bij de opties. In moderne kantoorgebouwen is weinig lege ruimte beschikbaar, waardoor bedrijven weinig verhuisopties hebben.

Nieuwe crisis?

Dit klinkt als een nieuwe crisis in aantocht. Echter, de markt is een stuk gezonder dan tijdens de vorige piek: toen werden investeringen gemiddeld voor 75% gefinancierd met geleend geld. Dit percentage ligt nu nog op 50%. Daarnaast scheelt het dat er nauwelijks kantoren zijn bijgebouwd, waardoor de leegstand is afgenomen. In 2007 werd leegstand gecreëerd. Er zijn anno 2017 geen beleggers meer die kantoren kopen in een wei langs de snelweg zonder faciliteiten in de buurt.

Bron: Het Financieele Dagblad