Vanaf 2026 gedeeltelijk verbod op F-gassen

13 maart 2023

Het Europees Parlement komt met een verbod op het toepassen van F-gassen in monoblocks. Dit verbod met ingaan vanaf 2026. Monoblocks worden toegepast in airco’s en warmtepompen. Eerder wilde het EP beginnen met een beperkt verbod. Dit zou gelden voor apparaten met een hoge global warming potential (gwp). Maar inmiddels blijkt dat het verbod waarschijnlijk vanaf 2026 voor alle apparaten geldt.

Nieuwe apparaten

Wie een nieuw apparaat koopt met een monoblock krijgt vanaf 2026 te maken met de nieuwe regels. Het gaat dan gelden voor mobiele airconditioners en voor warmtepompen. Vanaf 2027 geldt het verbod op F-gassen ook voor monoblock airco’s en voor split warmtepompen die een koudemiddelinhoud hebben tot 3 kilo. Split warmtepompen met een groter vermogen en split airco’s vallen vanaf 2028 ook onder dit verbod. Uiteraard geldt het alleen voor nieuwe apparaten. Bestaande voorzieningen mag de eigenaar blijven gebruiken tot ze moeten worden vervangen.

Vanaf 2026 gedeeltelijk verbod op F-gassen

Totale uitbanning vanaf 2050

F-gassen zijn verantwoordelijk voor 2,5% van de totale uitstoot aan CO2. Daarom wil de milieucommissie van het Europees parlement nu een verbod op F-gassen in monoblocks. Uiteindelijk moeten de F-gassen in 2050 volledig zijn verbannen. Het versnelde verbod betekent een risico voor de energietransitie, zo waarschuwt de Europese Warmtepomp Organisatie EHPA. Als er over enkele jaren al forse beperkingen gelden voor koudemiddelen dan worden minder woningen zonder gas verwarmd. De milieucommissie onderkent de bezwaren. In het voorstel is opgenomen dat het beleid voor warmtepompen soepeler kan worden toegepast als anders de verduurzaming van woningen vertraging oploopt. Het EP stemt eind maart over het voorstel. De kans dat dit wordt aangenomen is groot.

Bron: Installatie.nl