Trendbreuk: Huizenprijzen in Amsterdam weer gedaald

12 oktober 2017

Een duidelijke trendbreuk in de ontwikkeling van de huizenprijzen in Amsterdam. Sinds eind 2013 stegen de huizenprijzen er op jaarbasis met percentages tot 25%. In het derde kwartaal zijn de transactieprijzen gedaald met een half procent. Tussenwoningen daalden zelfs 7% in prijs. (NVM). Kopers kunnen de huidige prijzen voor de woningen niet meer opbrengen. De gemiddelde huizenprijs is gestegen tot € 378.000,-

De enorme groei was niet gezond meer, volgens veel makelaars. Ook Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank) sprak zijn zorgen uit over de overhitting. Uit cijfers van Calcasa bleek dat bij bijna 80% boven de vraagprijs wordt geboden.

Druk blijft hoog

Toch blijft de druk op de woningmarkt groot in Amsterdam. De trek naar de stad houdt aan en er wordt lang niet genoeg bijgebouwd om aan de vraag te voldoen.
In geheel Nederland neemt het aantal transacties af, gemiddeld met zo’n 5%. Landelijk stegen de woningprijzen afgelopen kwartaal nog met 2%, op jaarbasis met 10%. Doorgaans loopt Amsterdam voorop op de ontwikkelingen in de rest van Nederland. Het waren de prijzen in de hoofdstad die in 2013 als eerste stegen na een lange tijd van dalingen.

Bron: Het Financieele Dagblad