Trage productiviteit: minder, natuurlijker en beter werken

27 mei 2024

Dit voorjaar verscheen het boek “Slow Productivity” van Cal Newport, waarin hij pleit voor een nieuwe manier van werken: minder, natuurlijker en beter. In dit artikel bespreken we de kernpunten van zijn boek en belichten we de kritiek die erop is geuit.

De drie kernpunten van Slow Productivity

  • Doe minder dingen: Bepaal wat echt belangrijk is en zeg nee tegen de rest. Wees kritisch en stel grenzen aan je werklast.
  • Werk in een natuurlijk tempo: Vermijd haast en stress, want je brein functioneert beter wanneer je rustig kunt nadenken. – Plan minstens één dag per week zonder afspraken in en zoek ontspanning tussen je werkzaamheden door.
  • Focus op kwaliteit: Investeer de tijd en ruimte die je creëert met de eerste twee adviezen in het leveren van beter werk. – Maak iets moois en relevants dat waardevol is voor anderen.

Kritiek op Slow Productivity

Sommige critici wijzen erop dat Newport, ondanks zijn pleidooi voor minder stress en langzamer leven, zelf erg hard werkt. Hij combineert zijn universitaire functie met podcasts, artikelen en boeken. De praktijk zou dus niet altijd overeenkomen met de theorie.

Een nuttige reminder

Ondanks de kritiek kan de boodschap van Newport waardevol zijn. In plaats van “looking busy” te zijn, is het belangrijk om je tijd te besteden aan dingen die werkelijk waardevol zijn.

Conclusie

Slow Productivity biedt een alternatief voor de hectiek van de moderne werkcultuur. Door minder te doen, in een natuurlijk tempo te werken en te focussen op kwaliteit, kunnen we meer bereiken met minder stress.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.

Bron: nrc.nl