Ben Tiggelaar: Is je intuïtie volgen wel zo verstandig?

3 april 2019

Tegenwoordig willen steeds meer trainers managers laten geloven dat ze vooral op hun intuïtie moeten afgaan. Besluiten nemen zonder alle argumenten grondig af te wegen is de nieuwe strategie. Maar is dat wel zo handig? Je intuïtie volgen is lang niet altijd een garantie voor het nemen van een juiste beslissing, zo betoogt Ben Tiggelaar in zijn column in NRC Next.

Laat intuïtie altijd volgen door een zorgvuldige afweging

Het is verstandig om een intuïtieve beslissing niet meteen uit te voeren. Deskundigen zijn het er over eens dat, afhankelijk van de mogelijke impact, het verstandig is om een besluit dat je neemt op basis van intuïtie, eerst grondig te toetsen en eventueel met anderen te bespreken alvorens je het uitvoert. Intuïtie is gebaat bij een aantal factoren. De omgeving speelt bijvoorbeeld een rol. Op sommige vakgebieden is een voorspelling op basis van intuïtie veel moeilijker dan bij andere. De uitslag van de verkiezingen voorspellen op grond van intuïtie pakt vaak verkeerd uit. Een medicus die aan de hand van symptomen denkt dat een patiënt een bepaalde aandoening heeft, heeft het vaak bij het rechte eind. Daar komt dan wel het tweede aspect om de hoek kijken dat intuïtie een grote kans van slagen geef: kennis en ervaring.

Alleen een expert mag op zijn intuïtie vertrouwen

Vuistregel is dat je alleen op je intuïtie kunt vertrouwen bij verstand van zaken. Doe het niet als het agaat om iets waar je eigenlijk niet genoeg verstand van hebt. Dan is het echt beter om advies te vragen en een goede afweging te maken voordat je een beslissing neemt. Het grappige is, zo constateert Tiggelaar, dat juist mensen die dat beter niet zouden kunnen doen graag op hun intuïtie vertrouwen.

Bron: NRC Next