Terugleveren van zonnestroom gaat geld kosten bij Vandebron

17 augustus 2023

Energiebedrijf Vandebron introduceert een extra heffing voor eigenaren van zonnepanelen die overtollige stroom aan het net terugleveren. Deze ontwikkeling werpt vragen op over mogelijke trends in de sector en de financiële impact voor huishoudens met zonnepanelen.

Kosten voor terugleveren van stroom

Vandebron zal eigenaren van zonnepanelen een extra vergoeding vragen voor teruglevering van stroom aan het net. Voor de gemiddelde klant bedragen deze kosten tussen 10 en 20 euro per maand, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom. Er geldt een maandelijks maximum van 46 euro. Nieuwe klanten worden direct geconfronteerd met deze kosten, terwijl bestaande klanten dit ervaren bij de herziening van hun contract, meestal op 1 oktober.

Goed nieuws voor verduurzamers Subsidie zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

Waarom Vandebron deze stap neemt

Vandebron, een dochteronderneming van Essent, heeft een aanzienlijk aantal klanten met zonnepanelen. Ongeveer 40% van hun klanten heeft zonnepanelen, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde. Het bedrijf ondervindt de impact van deze grote groep zonnepaneelbezitters, vooral vanwege de toenemende kosten als gevolg van de groeiende klantenkring met zonne-energie.

Extra kosten voor zonnepanelen

Zonnestroom wordt vaak geproduceerd wanneer de groothandelsprijzen laag zijn door een overvloed aan zon en windenergie. Energiebedrijven moeten op die momenten goedkope stroom van klanten accepteren en zijn vervolgens verplicht dezelfde hoeveelheid stroom terug te leveren wanneer de klant erom vraagt. Dit kan leiden tot hogere kosten omdat de teruggeleverde stroom mogelijk duurder is. Ook dreigende stroomoverschotten veroorzaken extra onbalanskosten die worden doorberekend aan klanten zonder zonnepanelen.

Onzekere toekomst en invloed op zonnepanelen

Hoewel Vandebron’s kostenverhoging invloed heeft op de voordelen voor zonnepaneelbezitters, blijft het rendabel om zonnepanelen te hebben. Echter, toekomstige ontwikkelingen, zoals veranderingen in energieprijzen en beleid rondom terugleveren van stroom, kunnen invloed hebben op de rentabiliteit. De recente toename van duurzame energie in Nederland kan leiden tot lagere tarieven gedurende de dag, wat de kosten voor energiebedrijven verder kan verhogen.

Bron: nrc.nl