Stichting VvE belang pleit voor koepelvorming kleine VvE’s

10 december 2018

Kleine verenigingen van eigenaren zijn vaak niet goed in staat om het vastgoed dat zij moeten beheren goed te onderhouden. Het gevolg is dat koopwoningen verpauperen omdat er geen adequaat onderhoudsbeleid wordt gehanteerd. Kleine VvE’s, met enkele of soms zelfs maar 2 woningen, lopen vaak tegen het probleem aan dat er geen besluiten kunnen worden genomen omdat er bij tegengestelde standpunten geen meerderheid van stemmen is. Als de buurman een bepaald voorstel niet ziet zitten dan gaat het niet door en gebeurt er dus niets.

Verloedering door slapende VvE’s

In grote steden zoals Den Haag en Rotterdam zijn veel kleine VvE’s die een slapend bestaan leiden omdat besluitvorming voor onderhoud en verbetering vaak stuit op weerstand. Een oplossing voor dit probleem is dat in een stad meerdere van dit soort kleine verenigingen samengaan om zo een daadkrachtiger beleid te kunnen voeren. Als de stemmen staken bij een stemming binnen een kleine VvE zou eigenlijk een onafhankelijke commissie een bindend advies moeten geven, zo adviseerde VvE Belang al eens.

Stichting VvE belang pleit voor koepelvorming kleine VvE

Problemen in Rotterdam-Zuid

In Rotterdam-Zuid heeft zo’n 37% van de VvE’s slechts twee appartementen onder beheer. Dat maakt het heel lastig om goed beleid te voeren. Maar ook voor wat grotere VvE’s zijn de problemen groot. Met als gevolg dat er geen onderhoud wordt gepleegd aan de woningen. Een bijkomend probleem is dat de eigenaren van de woningen vaak simpelweg geen geld hebben voor grootschalig onderhoud. Door deze VvE’s ertoe te bewegen weer actief te worden is er nu het project VvE 010, waarin de verenigingen worden gemotiveerd om te fuseren. Zo kan er gemakkelijker besluitvorming plaatsvinden over groot onderhoud en komt er ook meer geld beschikbaar.

Bron: FD