Steeds meer particulieren verhuren woningen

14 augustus 2018

Uit cijfers blijkt dat steeds meer particulieren een huis in bezit hebben dat ze verhuren. Ruim 400.000 particuliere beleggers hebben inmiddels één of meerdere woningen in hun bezit die zij voor verhuur aanbieden. Voorzitter Jan Kamminga van Vastgoedbelang merkt ook een toename van het aantal particuliere verhuurders. Het aantal leden van Vastgoedbelang is de afgelopen tijd gegroeid. De leden ondervinden ook vaak problemen bij het verhuren van hun panden en dan kloppen ze voor juridisch advies bij de juristen van de vereniging aan.

Drie soorten beleggers

Grofweg kun je de vastgoedbeleggers in drie categorieën indelen. Er zijn professionele beleggers die meerdere panden in hun bezit hebben en deze verhuren. Het gaat dan in de meeste gevallen om tien tot 25 panden. Daarnaast zijn er de van oudsher rijke families die vastgoed bezitten als deel van hun vermogen. En er is een groeiende groep particulieren die één of hooguit twee huizen kopen en deze vervolgens verhuren. Vaak gaat het om een huis dat oorspronkelijk werd aangekocht voor een kind dat graag op kamers wilde maar geen woonruimte kon vinden. Nadat het kind klaar is met de studie wordt het huis niet van de hand gedaan maar opnieuw verhuurd.

Melkkoe

De voorzitter van de Woonbond ziet een trend die hem zorgen baart. Het stijgend aantal woningbezitters die hun pand verhuren draagt niet echt bij aan het oplossen van de krapte op de woningmarkt. Want er worden vooral panden aangeboden die aan huur meer dan 100 euro per maand kosten. Particulieren die hun huis verhuren voor bedragen vanaf 650 euro zijn schaars. Voor een appartement van enkele tientallen vierkante meters wordt al snel een huur van boven de 800 euro gevraagd. Daarmee lijkt het particuliere woningbezit meer een melkkoe voor de eigenaren dan dat het bijdraagt aan een evenwichtiger woningbezit.

Bron: FD