Smerige lucht in Nederlandse steden

7 mei 2018

Gezonde lucht is een mensenrecht, je ziet het niet, maar onze lucht zit vol met gifstoffen

In Nederland sterven jaarlijks naar schatting 16.000 mensen aan de gevolgen van het inademen van vuile lucht, waarvan verkeer de grootste veroorzaker is. Longaandoeningen, hart- en vaatziekten, branderige keel en ogen: het heeft er allemaal mee te maken. Dat is een enorm aantal, en toch gebeurt er te weinig om luchtvervuiling terug te dringen. Steeds meer mensen wonen in de stad. Het aantal scooters en auto’s groeit. En vooral scooters zijn sterk erg: de uitstoot van een scooter is twintig keer zo veel als die van een bestelbusje.
Vorige maand won Milieudefensie een kort geding tegen de Nederlandse overheid, voor gezonde lucht. De regering moet nu een luchtkwaliteitsplan opstellen om de overschrijdingen van de Europese normen zo snel mogelijk aan te pakken. Voor de uitvoering hiervan zijn de gemeenten verantwoordelijk.
Volgens het onderzoek, De Gezonde Stad Monitor, neemt de hoeveelheid groen per inwoner af, ondanks tal van initiatieven zoals de aanleg van kleine parken, groene schoolpleinen en groene daken. In 2015 was de hoeveelheid groen per inwoner 71,4 vierkante meter; in 2016 daalde dat tot 70.

Scooters: extreem vervuilend

Scooters zouden eigen direct verboden moeten worden in centra, net zoals al eerder in veel steden met vervuilende diesels gebeurde. De komst van de elektrische fiets is een perfect alternatief voor de snorscooter.

Bron: NRC Handelsblad